Řešit situace co nejvýhodněji pro sportovní činnost a nejefektněji pro hospodaření

Rozhovor s Petrem Musilem, který už několik měsíců řídí Tělovýchovnou jednotu Lokomotiva Trutnov jako její předseda.

 

tn musil

Uběhly čtyři měsíce od vašeho oficiálního zvolení do funkce. Jaké za sebou máte období?
Je to veliká zkušenost. Práce s řízením organizace s více než čtyřiceti samostatnými účetními středisky, správou celé řady nemovitostí, ošetření dotací z MŠMT, kraje, města a sportovních svazů, včetně zabezpečení vlastních akcí, vyžaduje značné časové nasazení a nemalé zkušenosti v oblasti administrativy a řízení sportovní organizace.

Došlo v Lokomotivě k nějakým změnám?
V oblasti řízení sportu pokračujeme v započaté cestě, která se jeví jako správná. Seznamujeme se s rozsahem činností v rámci TJ, abychom mohli nastavit organizační strukturu, kde bude mít svoji úlohu výkonný výbor, sekretariát, kontrolní komise, výbory oddílů a jejich předsedové. Studujeme závěry všech kontrolních zjištění za poslední období a snažíme se o odstraňování zjištěných nedostatků. Na tomto úseku nás čeká ještě hodně práce.

Jednou z věcí, které jste musel řešit, byl převod ženského ligového basketu pod Lokomotivu. Jaký byl váš názor na tento krok.
Dle informací, které jsem měl k dispozici, nemohl ligový basket pokračovat bez zásadních změn. Po rozboru všech možností, jak kontinuálně pokračovat, se jevila jediná cesta přechodu basketu pod Lokomotivu. Logistické zabezpečení přechodu pod TJ si vyžádalo celou řadu složitých jednání a vždy jsme nalezli řešení. Samotný přechod pro výkonný výbor TJ a oddíl basketu znamená celou řadu nových povinností především ve správě dotací a v hospodaření. Přes všechny tyto problémy jsem nikdy osobně nezaváhal basket podpořit a pokračovat v jeho činnosti.

Když v zimě skončil ve funkci Radek Horák, mluvil jste tehdy jako tajemník o nedostatcích, které jste nedokázali společně řešit. Teď už se věci pohnuly k lepšímu?
Problém byl pouze jediný, a to v přístupu ke zjištěným nedostatkům od kontrol, které jsme si mnohdy sami vyžádali. Já jsem popsané nedostatky považoval za závažné, chtěl jsem v kontrolách pokračovat a zjištěné nedostatky řešit asi důsledněji než Radek. Jinak si myslím, že naše spolupráce byla velmi dobrá. Ve funkci předsedy jsem již objednal další dvě kontroly. Výkonný výbor se jimi velice důsledně zabývá a ve spolupráci s novou účetní firmou se snažíme o zajištění nápravy.

Co je v současné době problémem Lokomotivy číslo 1, se kterým se musíte vypořádat?
Nemluvil bych přímo o problému, ale musíme s novou účetní firmou najít správné výstupy z účetnictví pro potřeby práce oddílů, odstranit všechny zjištěné nedostatky v účetnictví, provést inventuru všech účtů a majetku včetně zápůjček.

Co byste chtěl za vašeho působení v Lokomotivě prosadit?
Chci provést přesné analýzy hospodářské činnosti TJ, nastavit nezkreslené střediskové hospodaření, popsat stav našich nemovitostí a na základě zjištěných informací prosadit řešení co nejvýhodnější pro sportovní činnost jednotlivých oddílů i pro efektivní hospodaření.

Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat na předsedu?
Práce v oblasti řízení sportu i tréninkových procesů mě baví celý život. Po ukončení studia jsem pracoval jako profesionální tajemník Rudé hvězdy v Praze, byl jsem mnoho let zaměstnancem odboru sportu ministerstva vnitra, stál jsem u zrodu systému školních sportovních klubů a v současnosti zastávám celou řadu funkcí v zastřešujících sportovních organizacích. Jsem absolvent FTVS Praha v oboru trenérství. Po návratu do Trutnova asi před 15 lety jsem společně s místními matadory atletiky přivedl oddíl mezi nejlepší oddíly v republice a za svůj největší úspěch v oblasti logistiky sportu považuji získání dotace v částce 10 milionů korun pro rekonstrukci atletického stadionu v Trutnově.

Po svém zvolení jste řekl, že sportu v Lokomotivě i ve městě máte ještě co dát. Co jste tím myslel ?
Vzhledem ke svému celoživotnímu působení v oblasti sportu a také současným aktivitám a funkcím mám možnost se včas seznamovat s navrhovanými procesy vývoje sportu, problematikou dotací  a jejich využití ve  společnosti. Tyto zkušenosti a znalosti chci přenášet včas na úroveň města a TJ. V letošním roce se mi podařilo prosadit novelizaci zásad města Trutnova pro poskytování a čerpání dotací. Za účelem zapracování všech požadovaných změn byla při sportovní komisi města Trutnova zřízena pracovní skupina, ve které pracuji jako předseda.

Ve výkonném výboru TJ jsou s vámi Vladimír Smilnický (basketbal), Jiří Hauf (volejbal), Jaroslav Bojarský (americký fotbal) a pracovnice sekretariátu Ivana Kazdová. Proč jste si je vybral ke spolupráci?
Nejsem zastáncem kombinované pozice zaměstnance sekretariátu a člena VV. V současné situaci toto spojení bylo nezbytné pro zachování elementární kontinuity v činnosti. V rámci TJ je celá řada velice schopných lidí, jejichž zkušenosti a znalosti jsou využitelné pro naši činnost. V krátkém působení v pozici tajemníka jsem se do určité míry seznámil s rozsahem činností TJ a dle této zkušenosti jsem tipoval dle profesních znalostí vhodné lidi do výkonného výboru. Z osobních jednání se všemi vytipovanými osobnostmi se vyprofilovalo toto složení. Dle vykonané práce za uplynulé období si myslím, že to byla dobrá volba. Pro řešení jednotlivých problematických otázek v rámci TJ stanovím pracovní skupiny, ve kterých mi přislíbily účast osobnosti, které jsem oslovil do výkonného výboru, za což jim touto cestou děkuji.

Jakým směrem chcete, aby se Lokomotiva ubírala?
Tato otázka velice úzce souvisí s otázkou, co chci v Lokomotivě prosadit. Mým přáním je důkladně analyzovat naše hospodaření, dobře se orientovat ve vývoji společnosti v návaznosti na rozvoj sportu a umět porozumět  systému dotací a programů na podporu činnosti v oblasti sportu. Na základě těchto znalostí a analýz navrhovat a snažit se prosadit takové uspořádání TJ, které bude v aktuální době nejvýhodnější formou pro činnost sportovců a jejich ekonomické zabezpečení.

Kolika oddíly a členy v současné době disponuje Lokomotiva?
Jsme největším spolkem v oblasti sportu v kraji a jedním z největších sportovních spolků v České republice. V současné době má TJ 28 oddílů a 1928 členů.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965