Limit a skalpy Pechancové, Elhenická se vrací do starých kolejí a úspěchy všech

Velice úspěšný víkend. Tak hodnotil Velkou cenu Brna v plavání trutnovský trenér Pavel Pokorný. Hlavním cílem prvního závodu sezony, na který oddíl TJ Loko FM Servis speciálně ladil přípravu, bylo splnění B-limitu pro mistrovství Evropy v krátkém bazénu u Anety Pechancové. „Ale bojovali i všichni ostatní. V podstatě všichni plavali v osobních rekordech nebo nejlepších časech sezony,“ těšila trenéra výkonnost jeho svěřenců.

 

 

 

Splnit B-limit na 50 metrů kraul pro účast na evropském šampionátu se podařilo Anetě Pechancové už v ranních rozplavbách (25,85), což znamenalo, že ve finále mohla plavat v klidu a soustředit se jen na závod. Z této situace devatenáctiletá reprezentantka vytěžila další zlepšení o devět setin (25,76) a velmi cenné zejména bylo, že to zvládla v přímém souboji s takovými vynikajícími plavkyněmi, jakou jsou Sandra Kazíková, Petra Klosová, nebo nejlepší slovenská sprinterka Miroslava Syllabová. „Aneta je porazila v závodě, na který byly všechny připravené. To si velmi cením,“ poznamenal Pavel Pokorný.

 

plavani11-001_m

 

Od trutnovské jednička však očekává více, čas s ní chce posunout až na hranici A-limitu (25,59). Už tento víkend na rakouské kvalifikaci ve Wiener Neustadtu, kde je rychlý bazén a dá se očekávat i velmi solidní konkurence. „Aneta teď už může závodit uvolněně. Ona navíc v zahraničí vždycky vystupuje velice dobře. Bez nervů. Bez soupeření se známými soupeřkami,“ prohlásil její trenér a jako příklad dával její super výkony na letní Gran Prix v Paříži. „Věřím, že na A-limit by mohla zaútočit a jsem přesvědčen o tom, že čas z Brna určitě zlepší,“ dodal. Osobák Anety Pechancové na 50 kraul je sice 25,34, ale pochází z doby tzv. gumových plavek, které se později zakázaly. „Ale ve spoustě disciplín si už osobáky v těchto plavkách překonala, případně se jim maximálně přiblížila. A tak věřím, že i tento osobák brzy padne,“ naznačil Pavel Pokorný. Jeho předpoklad je, že ještě letos a nejpozději na mistrovství Evropy ve Štětíně.

V brněnském závodu však plavkyně Lokomotivy vyšly náramně i další starty, protože tentokrát se rozhodli s trenérem pro menší závodní zátěž a soustředili se na kvalitní výkon. V rozplavbách na 50 motýlek si zaplavala nejlepší letošní čas (27,97). „Plavat pod 28 vteřin, to má vysokou hodnotu,“ poukázal Pokorný. Do finále však Pechancová nenastoupila, protože se soustředila na kraula. V neděli pak výborně zaplavala 200 polohovku ve svém druhém nejlepším čase v životě (1:02,92). Pět desetin za osobákem, čtyři desetiny za B-limitem. Pro srovnání, na loňském šampionátu dorostu v Trutnově vyhrála časem o vteřinu horším. Úspěšný výkon korunovala na prvním úseku polohové štafety. Znakovým výkonem 28,88 zůstala jen jedinou setinu za svým osobákem.

 

plavani11-002_m

 

Závody družstev se oddílu z Podkrkonoší také povedly. Čtveřice Aneta Pechancová, Adéla Morávková, Barbora Morávková a Martina Elhenická suverénně rozdílem třídy vyhrála sobotní kraulovou, kde trutnovské plavkyně zaostaly o pouhé tři desetiny za svým českým rekordem. „V této sestavě s mladou Adélou Morávkovou a Bárou Morávkovou, která se po zahájení vysokoškolského studia plavání nevěnuje už tak intenzivně, nás tento výkon velice překvapil,“ uvedl Pavel Pokorný. Co se týká polohové štafety, skončily Trutnovačky třetí, ale v lepším čase než měl hodnotu jejich český rekord, o který je v Brně připravily závodnice Bohemians.

Zaměříme-li se na individuální výkony, trenéra Pokorného potěšila vynikající vystoupení Martiny Elhenické. Ta na začátku sezony měla problémy. Objemovou fázi kvůli zranění a některým dalším důvodům neabsolvovala v takové míře, jak si trenéři představovali. „Měla velké tréninkové manko, což bylo vidět na prvních závodech v sezoně,“ potvrdil Pavel Pokorný. V Brně však osmnáctiletá blondýnka předvedla výkony o několik tříd lepší. Vybojovala cenná druhá místa na 200 kraul a 200 polohovku, ve které si vytvořila osobní rekord a krajský rekord dorostu (2:17,25). K tomu přidala i nejlepší výkony sezony na 100 a 400 polohovku. „Vrací se do svých starých kolejí. Ve druhé fázi sezony, kdy už trénuje normálně, se jí podařilo alespoň částečně manko dohnat a je to ta stará Martina, která bojuje na předních místech ve velice dobrých časech,“ hlásil trenér, který také u ní doufá v další zlepšení o víkendu v Rakousku. Společně s Anetou Pechancovou ji na třídenním mezinárodním mítinku čekají každý den dva starty. „Předpokládám, že ve všech startech děvčata postoupí do odpoledního finále,“ pronesl Pokorný.

Ostatní plavci od úterý zahájili přípravu na mistrovství České republiky dorostu a dospělých, které se uskuteční v Chomutově poslední víkend před Vánocemi. S jejich výkony v Brně byl trenér také velmi spokojený. „Ve výborném světle se představila Péťa Havelková, která v podstatě postupovala časem co start, to osobák. A uspěli i ostatní Matěj Suk, Patrik Krause, sestry Morávkovy a Kristýna Kultová. Všichni bojovali tak, jak jsme si představovali,“ uzavřel.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169270779-plavani/31129737111-velka-cena-brna-v-plavani/


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965