Plavkyně Pechancová se před ME nebojí. Bude tam jen větší konkurence

Překvapit sebe i reprezentačního trenéra a vylepšit časy, kterými si vydobyla účast ve dvacetičlenné české nominaci - s těmito cíli odcestuje trutnovská Aneta Pechancová na ME v krátkém bazénu v Polsku. 

tn_pechan.A

Aneta Pechancová (vpravo) a Martina Elhenická, trutnovské plavkyně

 

Tvrdě se připravovala na letošní sezonu, od níž očekávala, že by mohla znamenat její účast na evropském šampionátu v polském Štětíně. Ale vytoužený limit pro mladou trutnovskou plavkyni Anetu Pechancovou byl dlouho zapovězený.

"Byla jsem z toho neklidná. Dokonce jsem si i trenérovi zanadávala," přiznala s úsměvem devatenáctiletá talentovaná závodnice.

Na poslední chvíli však potřebné časy dohnala na posledních dvou podnicích a v pátek poprvé bude bojovat o další zlepšení v polském krátkém bazénu.

Jízdenku do Štětína jste si vybojovala časem 25,76 vteřiny na padesátce volným způsobem, což znamenalo splnění B limitu pro ME. Jaké jste z něj měla pocity?
Dokonce jsem doufala v A limit. Byl jsem přesvědčená, že ho letos zajedu. Není to ještě úplně ztracené. Poplavu ho ještě několikrát. Navíc právě do Brna se pro limit odjíždělo. Byla jsem potěšená, že už to mám za sebou.

Jenže naposledy jste v Rakousku přidala ještě limit na padesátce znak. To už jste prý nečekala.
Byla jsem hodně překvapená. Ani jsem netušila, jaký čas je nutné plavat. Vylezla jsem z vody s tím, že jde o fantastický čas, a po závodu jsem se dozvěděla, že je to "béčko" pro mistrovství Evropy.

 

tn_PE

 

Čekala jste poměrně dlouho. Byla jste nervózní, že limit nepřichází?
Vzhledem k tomu, že jsem chtěla plavat 25,59, jsem si říkala, že těch 25,85 (B limit) bych měla zaplavat dřív než v Brně. Trenér to ví, hádali jsme se kvůli tomu. Nechtěla jsem se stresovat, jestli do Polska pojedu nebo ne. S odstupem času musím říct, že příprava směřovala k tomu závodu. Na jiné závody jsme nejeli připravení a odpočatí a to u mého výkonů dělá hodně.

V přípravě jste podle všeho letos i dost věcí změnili.
Srpen a září pravidelně patří tvrdé práci na plaveckých objemech. V bazénu jsme najeli okolo pěti set kilometrů. Byli jsme i na soustředění v Itálii, tam přibylo dalších 75 km. Pak přišla fáze, kdy jsou i závody a tréninky kratší, takové ty laktátové série. K tomu jsem přidala třikrát až čtyřikrát týdně posilovnu. Pracovala jsem oproti loňsku víc na síle.

Zaměřili jste se na změnu některých metod i v bazénu?
Celkem pravidelně jsem trénovala i v neděli, přidala jsem i mimo tréninkové hodiny, sprinterský trénink. Před Velkou cenou Brna i volnější přípravu, protože na absolutní výkony musím hodně odpočívat.

tn_Pechancova2

 

Šli jste cestou vyladění formy a pozvolného zlepšování výkonnosti právě k šampionátu?
Příprava se mohla zdát volnější, ale výsledek je mířený k ME a mistrovství republiky. V top formě se sice necítím, ale mám ještě dva dny hlavně psychického odpočinku. Nicméně minulý týden ve Wiener Neustadtu se mi závodilo výborně. Ještě jsem dvoufázově trénovala. Musí to v pátek bouchnout (smích).

Vzhledem k přípravě se o formu obávat nemusíte.
Nemůžu si ani připouštět, že jde o Evropu.

Před dvěma lety jste si zazávodila na MS v Římě. Jak berete evropský šampionát?
Jak já říkám, jsou to prostě závody s větší konkurencí. Nejsem pořád nijak zkušená. V Římě jsem plavala dvě padesátky a byla z toho vyblázněná, všechno bylo nové. Jsem ráda, že v Polsku můžu být.

Jaký máte cíl? Hlavně vylepšit časy, kterými jste se kvalifikovala?
Volným způsobem stoprocentně. Za 25,7 vteřin jsem ho v sezoně plavala hodněkrát. Chci stáhnout 17 setin. Na padesátku znak nemám cíl snad žádný, alespoň ho potvrdit. Na stovce polohovky čas ještě vylepšit z 1:02,52.

Kam dál?
Má na časy jako v rychlých plavkách, tvrdí trenér plavkyně Pechancové

tn_Pokorn


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965