Plavec TJ Loko FM Servis Trutnov Matěj Suk umí nejen dobře plavat

 

Napodobovat hudební nástroje dokáže mnoho mladých lidí. Sedmnáctiletý student Matěj Suk z Trutnova je v tom ale třetí nejlepší v Česku. Vybojoval totiž bronz na republikovém šampionátu beatboxerů v pražském Undergroundu klubu Chapeau Rouge. 

tn_sukmatj

 

Na mistrovství se nominoval po úspěšné kvalifikaci na internetu, kde si porotci poslechli nahrávky všech beatboxerů. Do pražského souboje postoupilo 16 nejlepších borců. V něm došel přes eliminace a čtvrtfinále mezi nejlepší čtyři. V semifinále sice prohrál s pozdějším vítězem Tiny Beatem, ale nakonec získal třetí místo a uznání poroty za jedinečnou beatboxou techniku. „Určité ambice dostat se někam do vyšších příček jsem měl. Popravdě jsem doufal i ve finále, ale z konečného třetího místa mám obrovskou radost. Přece jen to bylo moje první mistrovství republiky,“ prohlásil.

 

 

Beatbox je tradičně označován jako “pátý” element hip hopu, ale objevuje se stále častěji téměř u všech hudebních stylů. „Beatbox je vlastně napodobování všech možných zvuků jen pomocí vlastních úst. Když je člověk šikovný, tak po delším či kratším tréninku dokáže nějaký způsobem zvuky napodobit. Nejčastěji se imitují hudební nástroje a to konkrétně hlavně bicí,“ vysvětlil Mate.

Při šampionátu hodnotila souboje „muzikantů - imitátorů“ odborná porota. Podobně jako u krasobruslení se posuzuje několik faktorů. „Jakou člověk udělá show, jakou odezvu utvoří diváci, dále se hodnotí muzikálnost, přesnost, čistota a rytmika. U těchto faktorů si porota dělá poznámky a body a na jejich základě se rozhodne, kdo je lepší,“ upřesnil Matěj Suk. Uznání za jedinečnou beatboxovou techniku dostal od poroty za precizně vypilované technické provedení a čistotu jednotlivých zvuků.

 

Další z ukázek Matěje Suka v akci

 

Beatboxu se věnuje už sedm let. Kolik hodin denně mu zabere, ale říct nedokáže. „Někdy mám dny, že bych je celé probeatboxoval a někdy ze sebe nevydám ani zvuk. Záleží na náladě a chuti zkoušet něco nového,“ dodal Matěj Suk.

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965