Pocit mám dobrý. Teď už to jen zvládnout hlavou, tvrdí olympijská naděje

„Thank you for gold medal.“ Olympijským „testem“ z angličtiny při slavnostním vyhlášení nejlepších sportovců Lokomotivy trutnovská plavkyně Aneta Pechancová prošla. Poděkovat za zlatou medaili vítězka hlavní kategorie ankety zvládla. Teď už zbývá jen splnit limit na padesátce kraul, probojovat se do Londýna a vyhrát závod…
Byl by to krásný příběh, ale všichni víme, že se nestane. Vždyť pro devatenáctiletou reprezentantku z Trutnova by se už jen samotná účast na největším sportovním svátku planety považovala za nepředstavitelný úspěch a také sama Aneta Pechancová o olympiádě mluví jako o snu. „Jsem od ní relativně strašně daleko. Nemůžu mluvit o tom, že je to cíl, ale jen sen,“ říká plavkyně TJ Loko FM Servis a vysvětluje, že o cíli můžou mluvit ti, kteří jsou od limitu dvě tři desetiny na dvě stě metrů. „Já jsem na padesátce skoro o vteřinu,“ poukazuje na fakt.

tn_Pechancov2

 

Loni v červnu sice plavala v Paříži pouhé 4 setiny za B-limitem, který je 26,15 a je minimální hranicí, aby se mohla vůbec zúčastnit olympiády. Vzhledem k tomu, že však její hlavní disciplína je padesátka kraul, „béčkový“ čas jí rozhodně stačit nebude. Musí plavat o hodně rychleji, aspoň na hranici českého rekordu, a co nejvíce se přiblížit olympijskému A-limitu, který je vypsaný na čas 25,27. „Ano, přiblížit je ten správný výraz, protože splnění A-limitu je hodně vysoká meta,“ povídá.

Trénink byl však podle závodnice z Podkrkonoší naplánovaný úžasně a vydařil se. „Kdybych s tím byla ochotná začít o rok dříve, bylo by to super a vůbec bych se nebála toho, že se na olympiádu nedostanu,“ usmívá se a náladu ji nekazí ani těch pár letošních startů, kde za vysněnou metou výrazně zaostávala. „V podstatě ještě nebyl ani jediný závod, kde bych byla odpočatá, vyladěná a hlavně na kterém by bylo za cíl plavat rychle. Zatím to byly takové závody z tréninku, kdy se na konci týdne odpočinulo a jelo se na závody,“ zůstává v klidu Aneta Pechancová.

 tn_pechancov4tn_pechancov3

První „ostré“ závody plave až tento víkend v Ostravě a další o týden později v Bratislavě. To jsou také jediné dvě místa, kde se dá splnit limit na mistrovství Evropy v Debrecínu. „Ale pak už končí sranda,“ zvážní reprezentantka, protože možnost plnit olympijské limity mají plavci do 18. června. Úplně ta nejrůžovější varianta by pro Anetu Pechancovou nastala, kdyby se prý nějakým rychlým časem blýskla na evropském šampionátu. V případě, že by se to nepodařilo, bude mít pak ještě další dva tři pokusy.

„Určitě je to dost závodů, ale myšlenka, že teď v tento moment už s tím nemůžu nic udělat, že už mám prostě veškerou tréninkovou dřinu za sebou a teď už to bude jen o psychice, vyladění, ač to říkám nerada, tak i o štěstí, o zdraví, je docela svazující,“ vypráví Pechancová. „Aby to všechno klaplo, nesmí se tam vytvořit ani jedna jediná chybička. Pak to může být naprosto excelentní,“ dodává.

Nicméně, jak Aneta Pechancová prozradila, pocit z tréninku má dobrý. „Pan Pokorný mi mockrát řekl, že v přípravě jsem byla schopná na tréninku jezdit časy takové, jaké jsem jezdila minulou sezonu, kdy jsem byla vyrovnaná a odpočatá,“ dodávají ji sebevědomí trenérova slova. „Silově jsem se strašně moc posunula, což je pro sprintera velmi důležité. Pocit z toho mám dobrý, takže teď to už jen zvládnout hlavou,“ uvědomuje si. Avšak právě to je podle ní u sprintu podstatná složka úspěchu.

 


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965