Trutnovačky slaví podesáté v řadě postup do finále ligy družstev

Trutnov - Až se první dubnový víkend v Plzni poplave o mistrovské medaile v soutěži družstev, bude mít ve finálové osmičce ženských klubů zastoupení i Trutnov. Už podesáté v řadě. Boj v semifinále však přinesl velké drama. Závodnice TJ Loko FM Servis postupovaly v Ostravě až z posledního místa.
plavani-01-2015 m

„Letošní semifinále pro nás nebylo tak jednoduché jako v minulých letech, do poslední chvíle nebyl postup jistý. Rozhodovalo se až v závěrečných dvou disciplínách na 800 kraul a štafetě 4 x 100 kraul. Naštěstí to jsou naše silné disciplíny," prozradila plavkyně Martina Elhenická.

Jindy očekávaný postup tentokrát musely Trutnovačky tvrdě vybojovat. Důvod? Nemohly počítat s body od Anety Pechancové. Nejzkušenější plavkyně Lokomotivy je momentálně na studijní stáži na Floridě a její neúčast bylo citelné oslabení. V podstatě celá tíha semifinále tak spočívala jen na čtveřici Martina Elhenická, Barbora Suková, Kateřina Holubová a Klára Šimánová.

Družstvo doplňovaly dorostenka Michaela Kosinková, která však měla měsíc zraněnou ruku, a žákyně Romana Lankašová, Karolína Šolínová a Dominika Brádlerová. „V každé disciplíně plavou dvě holky, takže kdybychom třeba jednu nenasadili, ztráta by byla taková, že by se nedalo o postup bojovat," vysvětloval trenér Pavel Pokorný, proč v sestavě figurovaly i plavkyně ročníku narození 2002. Věkový průměr družstva byl 16 let.
Semifinálové pořadí

1. Bohemians Praha 17 394
2. Ostrava 17 090
3. Plzeň 17 089
4. Chomutov 16 795
5. Kladno 16 443
6. Jihlava 16 253
7. Kometa Brno 16 239
8. Trutnov 15 656

Trutnovačky poprvé v historii bojovaly o postup v moravské skupině, jelikož se mezi šestnáctku semifinalistů dostalo deset českých týmů, takže na dvě družstva čekala místo do Prahy cesta do Ostravy. Společně s Trutnovem tam odjely ještě Pardubice. „Nemáme mužský tým," objasnil trenér Pokorný, proč zrovna na Východočešky zbyl Černý Petr. „V podstatě je to ale jedno. Z každého semifinále postupují první tři týmy a pak dva týmy z obou semifinále podle výkonů bodů FINA," dodal.

Po prvním soutěžním dni bylo jasné, že na přímý postup trutnovské plavkyně mít nebudou. Ostrava, Jihlava a Kometa Brno byly na jejich síly. V neděli se tak musely soustředit na souboj s Pardubicemi, protože podle výsledků z pražského semifinále, bylo zřejmě, že kdo vyhraje tento duel, postoupí. „Bylo to hodně napínavé. Ty naše čtyři stěžejní holky ale opravdu bojovaly jako lvice," poznamenal kouč.

Kritická situace nastala před závěrečnými dvěma disciplínami - 800 kraul a kraulová štafeta. „Ztráceli jsme na Pardubice 242 bodů a ani zprávy z Prahy, jak je na tom Motorlet, nebyly příliš povzbudivé. V tu chvíli to vypadalo, že je postup ztracen," přiblížil Pavel Pokorný.

Osmistovku však Elhenická a Suková zajely famózně a pardubické konkurenty „spláchly". Skvělý výkon pak korunovaly v závěrečné štafetě, v níž potřebovaly Pardubačky porazit o čtyři vteřiny. Naložily jim osm, když Elhenická svým finišem zaostala jen o tři desetiny za vítěznou Ostravačkou Závadovou.

„Se svými výkony jsem spokojená tak na padesát procent. Na 400 polohovku to byl osobák o pár setin. Osmistovku jsem zachraňovala v posledních 300 metrech a zaplavala jsem ještě slušný čas," hodnotila své vystoupení Martina Elhenická. „Holky se snažily, plavaly až na pár výjimek dobře, tak snad udrží nebo ještě lehce vylepší formu na finále," dodala.

Trutnov nakonec vyhrál souboj s Pardubicemi o 48 FINA bodů. „Do finále jsme postoupili podesáté v řadě, což je pro město jako Trutnov velký úspěch. Ve finále jsme zdaleka nejmenší město," poukázal trenér Pavel Pokorný, který byl velmi spokojený s tím, jakými výkony se družstvo prezentovalo. „Z těch mladších bych zejména vyzdvihl Dominiku Brádlovou, která si ve třech startech zajela úplně fantastické osobní rekordy," chválil.

Finále MČR družstev se uskuteční 4. a 5. dubna v Plzni. Mezitím trutnovské plavkyně čekají ještě pár závodů. O nadcházejícím víkendu to bude první kolo Českého poháru v Hradci Králové.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965