Mistryněmi republiky jsou Elhenická a Šimánová, Holubová se loučila bronzem

Trutnov - Poslední závody letošního roku a zároveň nejvýznamnější domácí akce zimní sezony čekaly minulý týden od čtvrtka do neděle plavce TJ Loko UP Group Trutnov. Deset nejlepších závodníků oddílu startovalo v Plzni na Zimním mistrovství České republiky v krátkém bazénu. Jejich medailová bilance? Pět zlatých, čtyři stříbrné a sedm bronzových.

tn plzen-mcr-1
Sbírku šestnácti mistrovských kovů, což bylo o jedenáct více než na letním šampionátu v Pardubicích, zkompletovaly tři závodnice - Martina Elhenická, Kateřina Holubová a Klára Šimánová. Nejprestižnější tituly patřily účastnici nedávného světového šampionátu v Kanadě. Martina Elhenická ukázala, že na dlouhých tratích je v současné době českou jedničkou.

Zaznělo po ZMČR

Martina Elhenická:
„Republika nedopadla nic moc, ale dalo se to celkem čekat. V úterý jsme přiletěli a hned od čtvrtka se plavalo. Celé čtyři dny jsem bojovala s únavou, řekla bych ale, že ke konci už byly moje výkony o něco lepší. Potěšil mě výkon na 400 polohovku, kde jsem si po čtyřech letech o kousek posunula osobák a skončila jsem třetí. Ještě 200 kraul byl dobrý, i když jsem skončila bez medaile, tak ten čas nebyl vůbec špatný. Ostatní starty byly takové nijaké. Jsem ráda, že jsem vyhrála oba svoje hlavní starty, i když jsem doufala v trochu lepší časy. Škoda obou štafet, kde jsme skončily čtvrté, hlavně v té kraulové chyběl kousek."

Kateřina Holubová:
„Moje poslední dorostenecká republika dopadla pro mě nad očekávání dobře. Umístila jsem se třikrát na třetím místě v nejdelších kraulových tratích (400, 800, 1500). Po dlouhé době jsem se přiblížila k osobákům. Největší radost mi udělala 400 polohovka, kde jsem skončila nakonec na čtvrtém místě, ale udělala jsem si velký osobák. Hrozně jsem si závody užila a padaly zde výkony, ze kterých jsem měla husí kůži. Závěrečná štafeta byla taky super a byla z toho brambora."

Nejvíce medailí si odvezla z mistrovství republiky Klára Šimánová. Mezi jejími devíti „plackami" však nevynikaly jen tři zlaté v dorostenecké kategorii. Šestnáctiletá plavkyně poté, co v létě získala svou první individuální „dospěláckou" medaili, dokázala na zimním šampionátu přidat další dvě.

Naposledy jako dorostenka se představila na republice Kateřina Holubová. Osmnáctiletá gymnazistka se loučila třemi bronzovými medailemi.

A takhle trutnovské plavkyně zanechávaly v plzeňském bazénu svou stopu.

První závodní den vybojovaly Trutnovačky pět medailí. Český dorostenecký rekord na 1500 kraul (16:48,17) pokořila Klára Šimánová a tímto výkonem si vyplavala 1. místo v dorostu a druhé místo mezi dospělými. Nestačila jen na nejrychlejší Martinu Elhenickou, která ve čtvrtek přidala ještě 3. místo na 50 kraul. Kateřina Holubová získala první bronz na patnáctistovce mezi dorostenci. Pěkný výkon předvedla i Verča Hůlková, která na stejné trati časem 18:52,76 pokořila krajský rekord 12letého žactva.

Druhý den v Plzni přinesl trutnovským plavkyním tři medaile v dorostenecké kategorii. O ty se zasloužily Klára Šimánová, která byla dvakrát druhá na tratích 100 motýl a 400 kraul, a Katka Holubová, která dohmátla na 400 kraul na bronzové pozici. Krajský rekord žactva na 50 prsa krásným časem 34,88 překonala Helena Blahová. Bramborovou medailí skončila historicky nejrychlejší polohová štafeta (1:58,3) ve složení Pechancová, Bláhová, Šimánová, Elhenická. Pro Martinu to byl ten den jeidný start, kde však předvedla neuvěřitelný výkon na pro ni nevšední trati - čas 0:25,1 na kraulové padesátce.

tn Simanova 2

Třetí mistrovský den čtyřmi medailemi z pěti finálových startů. Klára Šimánová vybojovala zlato v dorostu na 200 motýlek a stříbro na 200 kraul. Motýlkový výkon ji zároveň vynesl na stupně vítězů dospělých, kde si medaili přebírala s největšími hvězdami českého plavání Závadovou a Svěcenou. Ve skvělém oddílovém rekordu 4:43,39 na 400 PZ se umístila třetí Martina Elhenická, které o setinky utekla medaile na 200 kraul. Výbornou polohovku předvedla také Katka Holubová, poprvé pod pět minut znamenalo „bramboru".

Závěrečný čtvrtý den nejnabitějšího mistrovství historie ozdobily závodnice Lokomotivy dvěma tituly na kraulové osmistovce. Martina Elhenická zvítězila mezi ženami, Klára Šimánová mezi dorostenkami, kde na motýlkové padesátce přidala bronz. V obou disciplínách skončila na pátém místě v kategorii dospělých. Katka Holubová obsadila na osmistovce bronzovou příčku mezi dorostenkami. Kraulová štafeta na 4 x 50 vybojovala opět „bramboru" čtyři desetiny za stříbrem ve složení Pechancová, Šimánová, Holubová a Elhenická.

tn plzen-mcr-3


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965