Změnila dýchání, zbavila se bloku v hlavě. Elhenická chce na MS výrazně posunout osobáky


Trutnov - Do jednoho z po setmění nejkrásněji nasvětlených evropských měst odjíždí dnes Martina Elhenická. Večerní skvosty Budapešti ale třiadvacetiletou plavkyni zase až tak moc zajímat nebudou. Trutnovská reprezentantka nemíří do maďarské metropole na dovolenou, ale usilovat o co nejlepší výsledek na mistrovství světa, které plavcům začíná v neděli.

tn martina-ms-1

Martino, zásadní otázka. Jakou máš formu?
Tak to se teprve uvidí, ale věřím, že dobrou.
Po mistrovství republiky jsi prohlásila, že jsi doufala v trochu lepší výkony, ovšem že s trenéry víte, co máte zlepšit. Takže co musíš v Budapešti zlepšit?
Musela jsem změnit nějaké věci v tréninku, byla jsem na tom trochu hůř technicky, pak Paolo (trenér Bossini - pozn.) zjistil, že vlastně stačí jen změnit dýchání a celý kraul je úplně někde jinde. Taky bylo potřeba trochu zapracovat na hlavě. Celou sezónu jsem plavala tak nějak na prd a měla jsem v hlavě trochu blok. To už je naštěstí snad taky pryč.

tn martina ms 2

Co bylo špatné na tvém dýchání?
Dýchala jsem na dva nebo čtyři záběry a na tu jednu stranu mi to kazilo záběr. Zkusili jsme to tři - tři a je to OK.
Světový šampionát více méně uzavře první rok spolupráce s italským koučem. Co ti dalo a ukázalo?
Dalo mi to určitě hodně. Upřímně, minulé léto jsem neměla moc chuť do plavání, nálada u nás v tréninkové skupině nebyla úplně nejlepší. Ale potom co přišel Paolo, tak se hodně věcí změnilo. Plavání mě zase baví. Ty tréninky jsou úplně o něčem jiném, jsou těžké, ale strašně mě to baví.

tn martina ms 3

Jaká změna pro tebe byla největší?
Změnila se celkově atmosféra na bazénu. Všichni se tam plaváním bavíme. Myslím, že tohle taky pomáhá.

tn martina ms 4

Tolik soustředění, kolik máš v letošní sezoně za sebou, jsi nikdy neměla. To by se mělo projevit, ne?
Nevím, jestli jich bylo tolik, i když pravda, že jsem měla celkem nabitý květen a červen. Doufám, že se to brzo projeví. Měla jsem možnost trénovat dva týdny v Itálii s jejich nejlepší vytrvalkyní. Viděla jsem, že ty tréninky jsou skoro stejné, co mám doma, a při tréninku jsem schopná plavat stejné časy jako ona. Teď už to jen prodat v závodě.

tn martina ms 5

V Budapešti poplaveš dvě disciplíny - 800 a 1500 metrů volný způsob. V jaké si víc věříš?
Mám radši 1500, ale těším se na obě dvě. Letos jsem ještě neplavala žádnou dobrou 800, to chci v Budapešti změnit.
Co budeš považovat za úspěch?
Chci předvést to, na co mám natrénováno. Při tréninku plavu nejrychleji, co jsem kdy plavala. Mám na to, abych trochu výrazněji posunula svoje osobáky. Každé zlepšení bude fajn.
Na světových či evropských akcích jsi plavala vždy ještě další disciplíny (200, 400). Proč letos ne?
Dvoustovku plavat nemůžu, protože nemám splněný FINA limit. Na čtyřstovku ho sice mám, ale letos má o něco rychleji zaplaváno Bája Závadová, která ji chtěla plavat, takže když je rychlejší, má přednost. Mně to zase tak nevadí, 400 je den před 1500 a upřímně ji ani moc nemám ráda, tak budu mít aspoň klid, abych se připravila na svoje hlavní starty. Dvoustovku i čtyřstovku budu mít na programu na univerziádě.

tn martina ms 6

Pokud se ohlédnu zpátky na poslední vrcholy sezony - MS Windsor 2016, ME Londýn 2016, MS Kazaň 2015..., nikdy to ve tvých hlavních disciplínách nevyšlo podle představ. Co tedy Budapešť 2017?
No, ono je to trošku jinak. Já vždycky přijedu ze závodů taková rozladěná, ale s odstupem času pak musím uznat, že to dopadlo dobře. Když se podívám zpátky na Windsor, neřekla bych, že nevyšel. Tam jsem plavala dobře. Londýn a Kazaň byly něco jiného. Do Londýna jsem jela nemocná, Kazaň byla až po univerziádě. Je těžké připravit se na dva vrcholy hned po sobě. Proto jsem ráda, že letos je to naopak a nejdřív je mistrovství světa.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965