Plavkyně Šimánová chce na MSJ zopakovat semifinálovou účast

Jako teprve druhá plavkyně v historii trutnovského oddílu bude závodit na juniorském mistrovství světa. Klára Šimánová příští týden na šampionátu v americkém Indianopolis (23. - 28. srpna) napodobí Báru Morávkovou, která startovala na MSJ v mexickém Monterrey v roce 2008.

tn klara-usa-1
Šestnáctiletá závodnice Lokomotivy si účast na letošním vrcholu sezony zajistila na mistrovství republiky, kde v disciplíně 200 metrů motýlek překonala limit o 64 setin. Časem 2:15,48 si zároveň o 1,27 sekundy vylepšila osobní rekord.

„Na mistrovství republiky jsem věděla, že buď teď anebo nikdy. A právě to mě asi nahecovala," vrátila se k heroickému výkonu ze začátku prázdnin. „Doufám, že bude v mých silách osobák ještě vylepšit," napsala nám dnes ze zámoří, kde už týden spolu s dalšími pěti reprezentanty (Filipem Chrápavým, Tomášem Ludvíkem, Barborou Seemanovou, Terezou Muselovou, Kristýna Štemberovou) ladí formu. „Minulý týden byl zaměřený ještě spíše na vytrvalost. Tento týden už snižujeme kilometráž a zaměřujeme se spíše do rychlosti," přiblížila Klára závěrečnou fázi přípravy.

Ta probíhá v univerzitním městě Louiseville ve státě Kentucky, ležícího nedaleko samotného dějiště světového šampionátu. „Překvapuje mě, jaké jsou tady prostory i vybavení pro trénink, a to jak na bazénu, tak v posilovně. Tohle u nás bohužel nemáme," poukázala Klára na jinou úroveň podmínek přípravy, než na co je zvyklá v Česku.

tn klara-usa-2

Z posledních tréninků, co se týká výkonnosti, má trutnovská plavkyně trochu smíšené pocity. „Cítím se skvěle, ale sezona je pro mě už přeci jen dlouhá," sdělila a doplnila, že má momentálně také lehce poraněnou nohu. Nicméně, to jí prý nemůže zabránit v jejím snažení, aby na mistrovství světa podala co nejlepší výkon.

V Indianopolis poplave čtyři disciplíny - 50, 100, 200 motýlek a 200 kraul. „V posledních týdnech jsme hodně pracovali na motýlu, kde třeba stále svoje rezervy vidím ve výjezdech po obrátkách, ale snažím se tyto nedostatky úplně vymazat," poznamenala dívka, která na letošním mistrovství Evropy juniorů v izraelské Netanyi postoupila do semifinále a obsadila 14. místo. „Semifinálovou účast bych na MSJ chtěla určitě zopakovat, ale svět je přeci jen svět, tak uvidíme," usmála se.

Hlavní Klářina disciplína 200 metrů motýlek přijde na řadu druhý den mistrovství ve čtvrtek 24. srpna. S jakou taktikou půjde plavkyně Lokomotivy na start? „Já vlastně ani žádnou taktiku nemám. Vím, že už ráno budu muset plavat rychle, aby to stačilo na nějaké slušné umístění nebo účast v semifinále."

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
foto: archiv Kláry Šimánové


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965