Trošku jsme ty naše holky podcenili, usmíval se trenér po hladkém postupu

„Pevně jsem věřil, že postoupíme, ale myslel jsem, že to bude podstatně složitější," pronesl trenér plaveckého oddílu TJ Loko FM Servis Pavel Pokorný poté, co si ženské družstvo poosmé v řadě zajistilo účast ve finálovém závodu MČR družstev. Trutnovačky obsadily v české části semifinále třetí místo, v celkovém pořadí s moravskými kluby byly páté. „Že to bude tak jednoduché, jak to nakonec bylo, to jsem nečekal," překvapil Pokorného postup na pohodu.
Trutnovský tým se totiž o víkendu představil v pražském Podolí bez Anety Pechancová (dovolená), takže letos o finálové účasti, jako o formální záležitosti, nemohla být řeč. „Postoupili jsme ale nakonec úplně bez problémů, přímým postupem bez doplňkových bodů. To pro mě bylo velice příjemné zjištění," komentoval Pavel Pokorný výkon družstva. Ten byl opravdu tak dobrý, nebo se ostatní kluby příliš nevytáhly? „Já bych řekl, že jako trenéři jsme ty naše holky trošku podcenili," přiznal s úsměvem.

tn Team2013

TJ LOKO FM SERVIS TRUTNOV - zleva: Alena Füllsacková, Martina Elhenická, Kristýna Kultová, Petra Havelková, Barbora Suková, Kateřina Holubová, Michaela Kosinová a Romana Lankašová. 

 

 

Martina Elhenická: čekala jsem, že to bude špatný, naštěstí nebylo

Vyhrála 200 motýlek a 400 polohovku, druhá byla na polohové dvoustovce a jako třetí dohmátla při kraulové dvoustovce. Ve štafetových závodech (4x100pz a 4x100vz) vytáhla tým ke třetím místům. Plavkyně Martina Elhenická tak v semifinále družstev každý svůj start proměnila v umístění na stupních vítězů.

Martino, s jakou náladou jsi odjela do Prahy?

Se špatnou. Celé dva týdny před závody jsem na tréninku plavala strašně. Čekala jsem, že to bude špatný. Naštěstí nebylo. Jsem docela spokojená, protože časy byly kolem osobáků.
Semifinálové kolo jste plavaly bez Anety. Byla si zvědavá, jak bude váš výkon vypadat?
Jo, trochu jsme se s holkami bály, jestli vůbec postoupíme, ale nakonec jsme to zvládly dobře. Myslím, že i kdyby tam Anet byla a plavala dobře, tak jsme přesto skončily na stejném místě. Mladší holky ji ale zastoupily dobře.

 

Jaký závod se ti nejvíc povedl?

Asi 200 motýl. Byl to první start a měla jsem z toho celkem respekt. Nakonec jsem ale byla překvapená, jak se mi to jelo lehce.


Z českého semifinále postoupil Trutnov ze třetího místa, celkově z pátého. Jak si povedete za měsíc ve finále?

Myslím, že zase budeme bojovat o čtvrté, páté místo. Řekla bych, že medaile je docela daleko.

 
Plavkyně Lokomotivy ukázaly, že v republikovém kontextu závodů toho umějí podstatně více, než si trenéři Pokorný a Břeň mysleli a v semifinále odvedly kvalitní bojovné výkony. „Ale nebylo to zase nic takového, co by bylo zázračného," nechtěl Pavel Pokorný přechválit svoje svěřenkyně.

Ty většinou vypustil do tohoto semifinále z plného nebo poloplného tréninku. Vzhledem k letošním okolnostem jim však tentokrát zařadil čtrnáct dní lehčího tréninku, takže do Prahy jely Trutnovačky relativně odpočaté. „Forma byla o trošku vyšší než obvykle, takže tomu odpovídaly i výkony," poukázal Pokorný.

Absolutorium podle něj zaslouží především Martina Elhenická, která se stala tou pravou oporou družstva. „Ve všech svých startech zaplavala vysoce kvalitní výkony," chválil trenér plavkyni, která se představila ve čtyřech individuálních závodech a dvou štafetách. Velice zdatně jí pak sekundovaly Kateřina Holubová a Barbora Suková. Prvně jmenovaná si zaplavala dva limity (400 a 800 kraul) do juniorské reprezentace pro příští rok.

„Všichni ostatní splnili to, co jsme od nich očekávali. Poděkování zaslouží Kristýna Kultová a Péťa Havelková, které se díky svým školním povinnostem už plavání tolik nevěnují. I bez komplexního tréninku přispěly k úspěchu družstva," poznamenal Pokorný. Premiéru v trutnovském áčku si odbyly i dvě dívky ročníku narození 2000 - Michaela Kosinková a Romana Lankašová.

tn Team2013a 

Finálový závod šampionátu družstev se uskuteční o víkendu 20. a 21. dubna v Brně, kde by už v týmu samozřejmě neměla chybět Aneta Pechancová. Její účastí výkon Trutnova zajisté stoupne, takže ambice týmu budou podstatně vyšší. „Boj o zlato se patrně odehraje mezi Ostravou a Plzní, ale boj o bronz zůstává otevřený. Další čtyři týmy se mohou libovolně poskládat do šestého místa," odhaduje Pavel Pokorný, jak jsou před finále rozdány karty.

Trutnovské plavkyně ještě předtím ale čeká jeden důležitý závod. Příští víkend se plave v Českých Budějovicích úvodní kolo Českého poháru. „Tam ale pojedeme z plného tréninku, protože teď, jak jsme odpočívali, máme trošku tréninkové manko. Od dneška už jsme však zase v plném dvoufázovém zápřahu, který bych chtěl protáhnout až do středy," prozradil trenér Pokorný ze života oddílu.

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965