Do Londýna pro osobáky, Elhenická plave na mistrovství Evropy

  
Trutnov - Čtvrtá účast na mistrovství Evropy v plavání čeká tento týden reprezentantku Martinu Elhenickou. Dějištěm letošního šampionátu na dlouhém bazénu je Londýn. „Doufám, že padnou osobáky," přála si dvaadvacetiletá blondýnka před odjezdem.
plavani-2016-24 m

Bazénovým plavcům, kterých z České republiky splnilo nominační kritéria dvaadvacet, začíná soutěžní program dnes a potrvá do neděle. Závodnice trutnovské Lokomotivy se představí ve třech kraulových disciplínách. Ve středu poplave 800 metrů, v pátek 1500 a v neděli 400.

„Letos jsem třeba ještě slušně nezajela patnáctku, kterou bych v Londýně chtěla co nejvíc zlepšit," prozradila Martina. Její osobák na této trati je 16:42. Na dubnovém mítinku v Grazu, kde se kvalifikovala do Londýna, plavala čas 16:48,60. „S trenérem jsme celou sezonu směřovali k tomu, abych překonala český rekord, tak uvidíme," naznačila, že by v Anglii chtěla útočit na čas 16 minut a 34 vteřin.

Soustředit se však nechce jen na jednu disciplína, velký výkon by ráda předvedla i na osmistovce, kde má podle svých slov teď docela slušný osobák. V Grazu si ho vylepšila na 8:47,62. Nedělní čtyřstovku naopak bere jako doplňkovou. „Ta je jednou dobře a desetkrát špatně. Uvidíme, v jaké budu formě," poznamenala.

Před odletem na ostrovy totiž nebyla trutnovská reprezentantka úplně zdravá, schvátilo ji nachlazení. „Ale myslím si, že to bude v pohodě. Není to nic vážného, žádná chřipka, jen kašel a rýma," řekla a dodala, že usilovně pracuje na vyléčení. Vyladit formu na šampionát však zvládla podle plánu. Na co to bude stačit, si ale netroufá odhadnout.

„Ani nevím, jak velká bude konkurence. Vzhledem k tomu, že za pár měsíců je olympiáda, některé státy mistrovství Evropy vynechávají a některé posílají úplně to nejlepší složení," poukázala. Než o výsledky jí tak hlavně půjde o osobáky. „Chci zaplavat co nejlíp, abych mohla být spokojená," uvedla.

plavani-2016-25 m

Londýnský šampionát bude sedmou velkou mezinárodní akcí Martiny Elhenické. Tou první byla olympiádě mládeže v Singapuru (2010). Pak se dvakrát představila na evropských šampionátech v krátkém bazénu - Chartres (2012) a Herning (2013). Rok na to následovala její premiéra na dlouhé Evropě v Berlíně a loni se zúčastnila univerziády Gwangju i svého prvního mistrovství světa v Kazani.


Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965