Plavkyně Elhenická si podmanila Prahu. Slušný, usmívala se vítězka tří závodů

Vyhrála hlavní závod, dvě další disciplíny, jednou skončila druhá a jednou čtvrtá. Suma sumárum se stala plavkyně Martina Elhenická nejúspěšnější závodnicí letošního závodu 41. Velká cena Prahy. „Jsem celkem spokojená, byl to takový nadprůměr, i když nepopírám, že to mohlo být ještě o něco lepší," povídala devatenáctiletá závodnice z oddílu TJ Loko FM Servis Trutnov.
Dopolední blok disciplín zahájila trutnovská plavkyně nepopulárním čtvrtým místem v doplňkové, ale důležité disciplíně 200 m prsa (2:44,85). „Nebylo to nic moc, prsa mi prostě nejdou," krčila rameny. „Měla jsem to ale spíše na rozplavání a dvoustovky, jak říká trenér, jsou základ pro polohovku," dodala studentka třetího ročníku gymnázia.

tn elhenicka6

 

Následně Martina vybojovala v hlavním závodě na 400 m volný způsob postup z prvního místa do odpoledního finále v čase 4:26,94. „Na pohodu, jen abych postoupila," prohodila. A za půl hodiny pak zvládla vybojovat stříbro na polohové dvoustovce. „Ta se mi bohužel nepovedla. Myslela jsem, že to bude mnohem lepší," sdělila k výkonu 2:20,6, když plavala o vteřinu pomaleji než na nedávné domácí Velké ceně.

V odpoledním bloku již však nezaváhala a všechny své starty velká obdivovatelka Michaela Phelpse proměnila ve vítězství. „Na to, že se to jelo docela v krátkém čase po sobě a bylo to náročné, jsem plavala slušně," usmála se Martina Elhenická.

Nejdříve hned na úvod zvítězila ve finále kraulové čtyřstovky, když se na dvě desetiny přiblížila svému maximu z roku 2010 - 4:20,32. „I když to bylo na hranici osobáku, chtěla jsem plavat ještě rychleji, pod čtyři dvacet, ale to se mi nepodařilo," konstatovala trošku zklamaně plavkyně, která dohmátla tři vteřiny před Barborou Pickovou z Jihlavy a plzeňskou Petrou Laudovou.

tn Elhenicka7

Další dva závody na 200 m motýlek a 400 m polohový závod ovládla stylem start - cíl a v polohové čtyřstovce dokonce útočila na rekord mítinku. „Dvě stě motýla jsem nejela úplně naplno. Když jsem viděla, že jsem po 150 metrech s náskokem první, trošku jsem se pošetřila na tu polohovku, abych ji dala nějak slušně," povídala trutnovská blondýnka. Její plán byl pokořit rekord mítinku, za tím ale zaostala o dvě vteřiny.

„Jak čas z motýlu 2:23,2, tak z polohovky 4:55,63 jsou vysoce kvalitní časy a jsou dobrým příslibem pro další boj o evropský limit do Chartres," uvedl trenér Tomáš Břeň. Jeho svěřenkyni čeká souboj s časomírou právě na 400 polohovce, kde je limit vypsán na 4:46,71. Osobní rekord Martiny je 4:49. „Je škoda, že mistrovství Evropy je letos tak brzo a v podstatě do měsíce musí ten limit zaplavat. Nebude to jednoduché pro nikoho a myslím, že moc lidí limity na Evropu nesplní," doplnil Břeň, jenž pražské vystoupení kvitoval velmi pozitivně.

O víkendu trutnovští plavci vyrazí na Plzeňské sprinty, které jsou pátým kolem Českého poháru. „Útok na limit se tam asi čekat nedá. Ještě je čas, přijde to až na Velkých cenách Brna a Jihlavy," uzavřela Martina Elhenická.

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965