Pechancová po návratu z Polska zářila radostí 

 

Trutnovská plavkyně po premiéře na dospělém mistrovství Evropy nešetřila superlativy a své výsledky si užívala. 
 
Aneta Pechancová.Autor: archiv Lokomotivy TrutnovMístní plavecký oddíl v uplynulém týdnu zase zažil další velký úspěch svého svěřence. Aneta Pechancová se stále jako velká naděje z místní plavecké líhně dokázala prosadit v polském Štětíně na Mistrovství Evropy dospělých, kde se představila vůbec poprvé v životě.

Devatenáctiletá sportovkyně si připsala na své konto dvě umístění těsně za hranicí elitní třicítky, jednu sedmadvacátou pozici a s kraulařskou štafetou České republiky si v polských bazénových vodách připsala desáté místo. Navíc další štafeta na 4x50 metrů polohově přišla o účast ve finále jen kvůli těsně ulitému startu jedné ze členek.

tn_anet.pechan

 

Byla to vaše premiérová účast na vrcholné evropské plavecké akci mezi dospělými. Jak se na dosažené výsledky díváte?

Tak rozhodně jsem spokojená. Teď se ještě moc nemohu dívat na umístění, ale spíš na časy, protože letos to ve výsledku bylo opravdu neuvěřitelně nasekané v setinkách. A při krátkých délkách tratí pak třeba jeden čas znamenal třicáté místo a další, o pouhé dvě desetiny lepší, mohl stačit třeba na umístění v nejlepší desítce. Takže celkově kromě polohové stovky mohu být maximálně spokojená.

 

Polohový závod na sto metrů byl vaším vůbec premiérovým. K postupu z rozplavby nakonec chyběly pouhé tři setiny...

Ta polohovka to byla vyloženě daň prvního startu. Pořádně jsem nevěděla, co po mě budou chtít, kde mám stát, kde mám být, takže mě spíš zajímalo, abych startovala ve správné rozplavbě, než jak poplavu.

 

Se štafetou jste pak ale okusila i finále velkého závodu. Je desáté místo úspěchem?

Byla to štafeta na 4x50 metrů kraul. Česká reprezentace nebyla v této disciplíně ve finále už hrozně dlouho. Na polohové štafetě jsme ve finále ME už byly, ale na kraulařské jsme, myslím, už šest nebo sedm let ve finále chyběly.

 

Takže byl úspěch už samotný postup?

Právě, že ano. Už ten postup se dal považovat za obrovský úspěch českého plavání. Navíc jsme byly asi vteřinu za českým rekordem, takže to bylo také výborné a pro Českou republiku to je velký úspěch.

 

Vy už jste se před dvěma lety zúčastnila Mistrovství světa v Římě. Bylo evropské mistrovství dalším splněným snem?

Já bych to takhle nehodnotila, protože objektivně říkám, že můj postup na Mistrovství světa bylo obrovské překvapení a nepočítalo se s tím.

 

Takže první metou měla být až nynější Evropa?

Byla bych hodně zklamaná, kdybych do Polska nejela. Vzhledem k letní přípravě a dalším cílům si myslím, že jsem tam měla být.

 

Prozradíte své nejbližší cíle?

Tak úplně ten nejbližší cíl je mistrovství republiky, které se koná od zítra. Tam se vždycky musí obhájit pozice. Pak dalším cílem je určitě na přelomu dubna a května evropský šampionát, který se bude konat v Antwerpách.

 

Jsou pro vás umístění na prahu elitní třicítky motivací do dalších let?

Rozhodně! Já ještě nejsem tak ostřílená a zkušená závodnice jako další členky výpravy, takže pro mě každé takové závody jsou obrovskou zkušeností a motivací. Je určitě skvělé vidět ty nejlepší jak závodí, plavou, ale i jak se připravují, rozcvičují a rozplavávají. Je to jistě velká motivace.

 

Co na vaše výsledky říkal trenér, byl spokojený?

Trenér dokonce viděl pozitivně i moji stovku polohovku, kterou jsem já obrečela. Ale samozřejmě i jeho mrzelo, že se nepodařilo postoupit, když to bylo o opravdový kousek od semifinále. Ale s ostatními starty byl, stejně jako já, spokojený.

 

České plavání zažilo největší úspěch bronzovou medailí Simony Baumrtové. Oslavovali jste hodně?

To byla obrovská radost celého týmu. Je neskutečné, že jsem mohla u tohohle být. Je něco jiného sledovat výsledky na internetu, než přímo na stadionu. Tam, když naskočilo na tabuli 3. místo, to byla obrovské euforie. Pak jsme to samozřejmě společně oslavili jako tým.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965