Jeden z nejúspěšnějších šampionátů plaveckého oddílu. Díky „dvojčatům“

Aneta Pechancová a Martina Elhenická. Ty dvě o sobě daly „zase jednou“ pořádně vědět. Trutnovská „dvojčata“ vyrazila minulý týden na těžbu cenných kovů do plaveckých dolů v Chomutově a rukama se oháněla se tak, že z toho byl pro oddíl TJ Loko FM Servis jeden z nejúspěšnějších šampionátů v historii klubu.
Aneta vytěžila pět medailí, Martina vyrubala dokonce jedenáct a společně se sestrami Morávkovými přidaly ještě jednu „placku“ ve štafetě. „Ze strany obou děvčat to byl velmi podařený šampionát,“ potvrdil trutnovský trenér Pavel Pokorný výbornou výkonnost svých reprezentantek na Zimním mistrovství České republiky, které probíhalo od čtvrtka do neděle.

tn_PechanA

Aneta Pechancová vyhrála padesátku znak
před Simonou Baumrtovou (vpravo) a Petrou Klosovou.

 

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169270779-plavani/21147129742-m-cr-v-plavani-chomutov/

Zejména u jeho starší svěřenkyně se jednalo o neúspěšnější dospělácké mistrovství v historii. Aneta vybojovala titul na 50 metrů motýl ve vynikajícím čase 27,26. „Navíc v konkurenci, která ani lepší být nemohla,“ zdůraznil Pokorný, že porazila jak Simonu Baumrtovou, tak Petru Klosovou. Pro stříbro si devatenáctiletá plavkyně dohmátla na stometrové polohovce a třikrát se na jejím krku zablýskl bronz po závodech na 100 metrů motýl a padesátimetrových distancích ve znaku a kraulu.

I když je 50 metrů kraul hlavní disciplínou Pechancové, třetí místo je momentálně maximem, jakého mohla dosáhnout. „Závod vyhrála nestárnoucí Sandra Kazíková ve vynikajícím čase (25,36). S Petrou Klosovou odjela Aneta vyrovnaný závod, který prohrála o setinky (25,73),“ přiblížil trenér Pokorný souboj tří reprezentantek z nedávného evropského šampionátu. „Ty dvě splnily dokonce A-limit, takže dejme tomu, že jsou lepší než Aneta,“ dodal.

tn_elhenickaM

 

Vystoupení Martiny Elhenické na severu Čech se skládalo z umístění na dvou frontách. Mezi dospělou elitou získala osmnáctiletá plavkyně tři medaile a dokonce i svůj premiérový mistrovský titul na 400 polohovku. „Samozřejmě při neúčasti Báry Závadové, která byla na utkání Evropa versus Amerika,“ poukázal Pavel Pokorný na absenci české jedničky. Stříbrná radost zavládla v táboře Lokomotivy na polovičně polohovce a bronz vydřela Martina na trati 200 metrů znak. V dorosteneckých kategoriích postupovala Elhenická způsobem -„start = zlato“. Až na jednu výjimku. V disciplíně 200 metrů kraul skončila třetí. Sedm zlatých medailí však trutnovské plavání nepamatuje.

tn_moravkovi

 

A jak si vedli podle trenéra Pokorného ostatní členové výpravy TJ Loko FM Servis? „Zůstali trošku za očekáváním. Vzhledem k jejich výsledkům v tréninku jsem čekal víc. Hlavně od Ádi Morávkové, která se jevila velice dobře, ale v Chomutově jí to nesedlo,“ vyprávěl kouč Lokomotivy, že nový systém závodů, kdy je ten dorostenecký „přikrytý“ tím dospěláckým a plavce rozdělí až konečné výsledky, někomu nemusí vyhovovat. „Petra Havelková, Kristýna Kultová, Patrik Krause, Matěj Suk jeli podle svých možností. Patrik zůstal dvakrát těsně před branami finále. Ostatní se alespoň jednou zúčastnili dorosteneckého finále,“ pronesl Pavel Pokorný.

Ve svém hodnocení tak trošku zapomněl na Barboru Morávkovou, která před sezonou začala studovat na vysoké škole a v Trutnově už netrénuje. „Jednoznačně bylo vidět, že dala přednost škole. Její výkon byl rozpačitý. Nicméně přispěla a byla nenahraditelná ve štafetě. I přestože obě sestry Morávkovy nebyly v optimální formě, doplnily Martinu s Anetou tak, že jsme vybojovali třetí místo a od zlata jsme nebyli tak daleko,“ komentoval bronzový závod družstev na 4 x 100 metrů kraul. „Holky mě překvapily, byl jsem větší pesimista.“

tn_stafeta

 

Tento týden trutnovští plavci v domácím bazénu zakončují sezonu 2011. Včera se uskutečnil tradiční výlov kaprů, které jim na akci věnoval místní rybářský svaz. Jednoho si chytili Karel Lisý, Alena Füllsacková, Ema Nováková a Jakub Hospodka. „Všechna závodní družstva teď budou pár dní odpočívat, sejdeme se jen ve středu a v pátek na takové volné vyplavání, aby se nám nezkrátily žíly,“ usmál se Pavel Pokorný. Již od pondělí 26. prosince se do toho však plavci znovu opřou, kdy jim začne dvoufázová příprava.

tn_kapr

 

tn_kapr2

 

Trutnovské tamtamy z Chomutova

Aneta Pechancová: „Dopadlo to celé nad očekávání. Alespoň nad to moje. Odjížděla jsem psychicky rozladěná, na druhou stranu jsem věděla, že je nutné obhájit pozice v ČR. Nakonec jsem se vrátila na 100 % spokojená. Co start, to medaile. A to se prostě na seniorské republice počítá. Nejvíc mě snad potěšil závěrečný 50 motýl, kde se mi nejenom podařilo získat vytoužené zlato, ale taky se mi podařil neuvěřitelný skalp v podobě medailistky z ME na 50 znak Simony Baumrtové, která přestože je znakařka, má stabilně vysokou úroveň na všechny zbylé disciplíny a pro většinu specialistek je konkurentkou i na její „doplňkové“ tratě. Toto mistrovství bylo pro mě nejúspěšnější za mé plavecké kariéry a tu pomyslnou laťku jsem si na letní MČR nastavila hodně vysoko. Nezbývá, než obhájit, případně vylepšit.“

Martina Elhenická: „Se šampionátem můžu být celkem spokojená. Umístění se ale musí brát s rezervou. Kdyby tam plavala Bára Závadová, tak mám místo zlatých medailí stříbrné. Časy nebyly špatné, zaplavala jsem si osobák na 100 polohovku a celkem slušná byla i 50 motýl. Jediný, co se mi nepovedlo, byl 200 kraul, který jsem ve finále plavala pět vteřin za osobákem. Radost mám ze štafety 4 x 100 kraul, kde jsme s holkami vybojovaly třetí místo.“

Patrik Krause: „Poprvé jsem zažil čtyřdenní závody, což bylo náročný nejen fyzicky. Celkem jsem plaval sedm závodů a výkony byly jak na houpačce. Nejvíce se mi povedl 200 znak, kde mi těsně utekl postup do finále, ale vteřinový osobák potvrdil překonaný oddílový rekord. V polohových závodech jsem byl nejvíce spokojen se čtyřstovkou, která byla mým posledním závodem a v posledních metrech se projevila únava ze závodů, ale výsledným časem jsem byl překvapen, neboť byl kousek za osobákem z celotělových plavek. Skončil jsem třináctý, ale finálová osmička nebyla moc daleko. Poslední dobou se mi moc nedaří v kraulu, což se potvrdilo na dvoustovce i osmistovce, kde jsem zaostal celkem o dost za osobáky. Celkově jsem spíše spokojen, i když aspoň jedno finále jsem chtěl plavat.“

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965