Bylo na čase to prolomit, říká první trutnovská evropanka v dlouhém bazénu

Cíl splněn. Ten částečný. Jak jsme před pár dny informovali, Velká cena Bratislavy v plavání vynesla Trutnovačku Anetu Pechancovou na mistrovství Evropy. „Navíc se jí podařilo splnit ten ostřejší limit A,“ radoval se trenér Pavel Pokorný z vydařené znakařské padesátky. Na slovenském Orca Cupu měl ale oddíl TJ Loko FM Servis Trutnov ještě Martinu Elhenickou a Kateřinu Holubovou.

tn_Bratislava

 

Větší pozornost na sebe strhla Kateřina Holubová. Tři z pěti startů ozdobila čtrnáctiletá žákyně osobním rekordem a suverénním vítězstvím ve svojí kategorii. V disciplínách 400 a 800 kraul také potvrdila limity do juniorské reprezentace na příští rok. „Její výkon byl excelentní a budeme doufat, že si toho povšimne i reprezentační trenér a nominuje ji pro trojutkání Polsko-Česko-Slovensko, které se koná za deset dní v Polsku,“ pronesl Pavel Pokorný.

„Z mého pohledu má na víc. Výkony byly velice solidní, ale její možnosti jsou úplně někde jinde,“ zněla pro změnu jeho slova na adresu Martiny Elhenické, která se v Bratislavě představila v sedmi disciplínách. „Netradičně jsem plavala všechny padesátky a až na tu prsovou můžu být spokojená. Celkem slušná byla i 400 polohovka, asi vteřinu za osobákem, ale měla jsem to rozjeté mnohem lépe. Na 200 znak jsem chtěla plavat hluboko pod 2:20, a tak jsem to zkusila už ráno v rozplavbách, ale bylo z toho 2:20,59 a odpoledne to bylo ještě o vteřinu pomalejší,“ komentovala osmnáctiletá blondýnka svoje vystoupení.

 

tn_Bratislava3

 

tn_Bratislava2

Středobodem trutnovského plavání je však už delší dobu Aneta Pechancová. Před odjezdem na východ s trenérem Pokorným věděli, že šanci na splnění evropského limitu má jak na padesátce kraul, tak padesátce znak. „Rozhodnout jsme se chtěli až na místě podle momentální situace,“ naznačil trutnovský kouč. Oba finálové závody se v sobotu plavaly za sebou. Volba padla na znak. „Myslím, že i v kraulu by Aneta odpoledne zaplavala velice dobře, výrazně rychleji než v rozplavbách. Ale na limit, který byl ostřejší než B-limit na olympiádu, by zřejmě nesplnila, nebo by to bylo na hraně. Ve znaku se stačilo zlepšit méně,“ prozradil Pavel Pokorný.

Taktika vyšla a Aneta Pechancová se jako první zástupce z Trutnova podívá na mistrovství Evropy v dlouhém bazénu. Šampionát v maďarském Debrecínu začíná 21. května, ale hlavní start reprezentantku z Podkrkonoší čeká až v jeho poslední den, v sobotu. To je na programu kraulová padesátka, kterou zahájí svou honbu za splněním olympijského limitu, anebo jak spíše ona i její trenér říkají, za maximálním přiblížením. „Plán závodů sestavujeme. Už víme, že těmi posledními bude otevřené mistrovství Maďarska v Budapešti,“ uvedl Pokorný s tím, že ale jen závodit do 18. června, kdy se uzavírá olympijská kvalifikace, se nedá a musí zbýt i čas na přípravu.

 

Vystoupení trutnovských plavkyň na Velké ceně Slovenska

Aneta Pechancová (kategorie 17 let a více)
 50 kraul (rozp.)  4. místo    26,92
100 kraul (rozp.)  9. místo    59,43
 50 znak           1. místo    29,66
100 znak           4. místo  1:05,87
 50 motýlek        5. místo    29,40

Martina Elhenická (17 let a více)
 50 kraul          7. místo    27,74
 50 znak           6. místo    31,50
200 znak           3. místo  2:21,46
 50 prsa (rozp.)  16. místo    37,38
 50 motýlek        8. místo    30,31
200 polohovka      diskvalifikace
400 polohovka      1. místo  5:00,11

Kateřina Holubová (13 - 14 let)
200 kraul          2. místo  2:14,98
400 kraul          1. místo  4:40,71
800 kraul          1. místo  9:31,54
200 polohovka      4. místo  2:34,82
400 polohovka      1. místo  5:19,44

 

Bylo na čase to prolomit, říká první trutnovská evropanka v dlouhém bazénu

 

tn_Bratislava4

 

Aneto, zaplavat limit na ME v poslední den, kdy to bylo možné, to pro tebe musely být nervy, ne?

Ani ne. Po Ostravě jsem si to už nějako nepřipouštěla. Říkala jsem si, že buď to vyjde, nebo se bude dál trénovat. Pravdou je, že pokud člověk pomýšlí na OH, ME by pro něho mělo být samozřejmostí. A to, že budu limit plnit na 50 znaka, to jsem opravdu po posledních závodech nečekala.

tn_pechancov_Bratislava

Máš pravdu. Spíš se čekalo, že limit splníte v kraulu. Na ten sis nevěřila?

Od něho jsem přeci jen byla necelou vteřinu. Když jsem v ranních rozplavbách téměř bezprostředně po 50 kraulu, v mokrých plavkách 50 znaka plavala tři desetiny za B limitem, rozhodli jsme se s panem Pokorným kraula odhlásit a pokusit se soustředit jenom na toho znaka. Přeci jen tři desetiny je míň jak vteřina.

 

Jaký pocit jsi měla v průběhu závodu?

Tak to vůbec nevím. Ale to většina padesátkařů vůbec netuší. U takhle krátkého úseku se člověk musí soustředit hlavně sám na sebe, na každičkej záběr. Věděla jsem, že to bude rychlý, jenom ne, že až tak.

 

Stává se z tebe znakařka?

Tak já jí nikdy nepřestala být. Můj první limit ve třinácti letech do kadetské reprezentace byl na 100 znaka, na MEJ jsem se dostala na 50 znaka a všechny moje starty za juniorskou reprezentaci byly právě znakové. Až v seniorské reprezentaci jsem začala exhibovat s 50 motýlem a 50 kraulem. A na závěr, na poslední ME do Štětína, jsem taky měla limit na 50 znaka.

tn_Pechancov_Bratislava2

Jako první Trutnovačka v historii poplaveš na ME v dlouhém bazénu. Věděla jsi to?

Věděla. Jediné účasti na ME máme od Bety Řehůřkové a ta byla třikrát po sobě na krátkém bazénu. Bylo na čase to prolomit.

 

Šampionát je na konci května. Co tě do té doby čeká?

Ne zrovna moc času. Na Evropu odjíždíme 19. v sobotu. Do té doby musíme ještě trošku potrénovat, odpočívala jsem už dost dlouho a na ME by už forma nemusela vydržet. Pak už jenom trošičku vyladit a zaplavat pár osobáčků v Debrecínu.

 

Vrátí se Aneta Pechancová z Debrecína jako účastnice olympiády?

Dopadne to tak, jak má.

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965