Jezdíme docela slušně, říkají plavkyně před startem Mistrovství Evropy

Minulý rok byly ve Francii na společné dovolené. V Paříži. „V Disneylandu," usmívají se. Teď se do země galského kohouta vrátily. Jejich cílová stanice ale tentokrát není hlavní město, nýbrž devadesát kilometrů jihozápadně vzdálené Chartres, známé především svou katedrálou Notre-Dame. „Určitě se tam zajdeme podívat," prozrazují Martina Elhenická a Aneta Pechancová. Za poznáním a zábavou se ale trutnovské plavkyně do Francie nevydaly. Mají před sebou vrchol první poloviny sezony - mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Šampionát se koná tento týden od čtvrtka do neděle.

tn pechancovaElhenicka

 

„Ještě jsme spolu nikde nebyly. Lišily jsme se ročníkově. Konečně nám to vyšlo. Už si to dlouho plánujeme, že spolu někam pojedeme," zářila Aneta Pechancová, že ona i její velká kamarádka splnily limity. „Je to úžasný. Pro Trutnov, oddíl i město, je to skvělá zpráva. Seniorská Evropa už je opravdu velká soutěž," doplnila účastnice olympiády mládeže v Singapuru Martina Elhenická, která míří na svou první velkou dospěláckou akci. Pro Anetu Pechancovou už bude čtvrtá a překoná tím bývalou plavkyni Alžbětu Řehůřkovou. Ta startovala na třech evropských šampionátech v letech 2006 až 2008.

Aneta plavala v roce 2009 na mistrovství světa v Římě, loni se zúčastnila „malé" Evropy ve Štětíně a letos jako první Trutnovačka v historii i „dlouhé" v Debrecínu. „Když už je člověk na dvou Evropách, tak prostě chce jet na další. Ano, mohla jsem si říkat, že nastupuji na vysokou, že trénuji někde jinde, ale to jsou výmluvy," uvedla dvacetiletá reprezentantka. O rok mladší Martina se svým startem v Chartres před sezonou spíš moc nepočítala. „Ale trenér o tom pořád mluvil. V létě, když jsme začali trénovat, jsem si říkala, že to půjde. Ale čím víc se to blížilo, tím víc jsem si myslela, že to asi nepůjde," líčila. „Je to obrovský tlak. Ten pocit je hrozný, když víte, že máte, dejme tomu, jen dvoje závody na to, abyste něco splnili," dodala Aneta Pechancová.

tn bazen brno

Obě trutnovské plavkyně se kvalifikovaly na šampionát z polohového závodu. Martina dosáhla na čtyřstovce v Jihlavě čas 4:44,39, Aneta dohmátla na stovce v Brně za 1:02,31. „Tak, u mě to bylo celkem dané, že to bude čtyřstovka, na padesát kraula já limit nedám," chichotala se Martina a dodala, že třeba 200 polohovka je pro ni ještě krátká. „Krátká? Mně teda přijde ta dvoustovka celkem dlouhá," smála se vedle sedící Aneta. Studentka práv měla také celkem jasno, že o limit bude usilovat na polohové stovce. „Pro moje momentální plavání se mi zdál nejjednodušší, protože můj osobák byl o tři desetiny rychlejší než limit a loni jsem plavala jen o desetinu pomaleji," porovnávala.

Motýlek, znak, prsa a kraul. Polohovka je složená ze všech plaveckých stylů. Jaký dělá trutnovským plavkyním největší problémy? „Ještě minulý rok to byly prsa, kdy jsem se tam plácala a strašně ztrácela. Letos jsme na nich zabrali a potrénovali jsme. Takže, teď je horší pro změnu znak. Je takový nijaký. Není vyloženě pomalý, ale mohl by být o nějaké dvě tři vteřiny rychlejší," poznamenala Martina. V čem potřebuje zabrat Aneta? „Já bych mohla jet o ty dvě tři vteřiny rychlejší pětadvacet prsa," smála se. „Jednoznačně je mám nejslabší. Kdybych je plavala na trošku slušnější úrovni, myslím, že by se dal atakovat český rekord," poukázala.

tn charters

V Chartres však obě poplavou i další disciplíny. „Já ještě dvě stě polohovku a osm set kraul," hlásila Martina, zatímco její starší kolegyně počítala. Její program bude nabitější. „Sto znak, sto polohovka, padesát kraul, padesát znak, plus možná ještě štafety - mixovanou kraulovou a polohovku," povídala Aneta, která by na polohovce ráda proklouzla do semifinále. „Silná slova. Vím," smála se. Loni jí umístění mezi dvacítkou nejlepších uteklo o tři setiny.

„Já hlavně musím zaplavat tu čtyři sta polohovku, jak jsem ji jela v Jihlavě, aby si všichni neříkali, že mi to jen jednou ulítlo a už jsem to od té doby nedala," svěřila se Martina se svými ambicemi. „To je ono," přikyvovala Aneta. „Když poplavu všechny tři starty v osobáku, budu ráda. Pro mě bylo hlavní se tam dostat," přiznala Martina. „Máme za sebou dost tréninků, tak uvidíme, až si odpočineme, jak se budeme cítit. V únavě to člověk nepozná. Ale myslím si, že jezdíme docela slušně," přiblížila Aneta, s jakou formou odletěly v úterý ráno na mistrovství. „Jo, bude to dobrý," věří Martina. „Těšíme se taky na tu atmosféru. Vždycky je skvělá."

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965