Trápení, zraněná záda, tituly, osobáky na Evropě. Takový byl rok plavkyně

První polovinu sezony měla na nic. Když už to v květnu začalo vypadat, že se blýská na lepší časy, postihlo plavkyni Martinu Elhenickou zranění zad. „A zase bylo všechno v háji," vyprávěla o letním trápení devatenáctiletá Trutnovačka, která přesto vybojovala titul na dlouhé polohovce.
Druhá polovina roku však už byla o něčem jiném. S tréninkem závodnice TJ Loko FM Servis začala hodně brzo a vyplatilo se. Dne 3. listopadu 2012 zaplavala v Jihlavě na 400 pz čas 4:44,39 a splnila limit pro účast na mistrovství Evropy v Chartres.

tn Aneta a Martina medaile

 

Na konci listopadu se tak mohla vypravit na francouzské dobrodružství. „Ale se svými výkony tam jsem nebyla až tak spokojená," pronesla blondýnka, která si v Chartres udělala osobní rekordy na 200 polohovku a 800 kraul. „Jo, to bylo super, i když ne o moc. Každý osobák je dobrý. Já jsem se ale chtěla ukázat hlavně na té čtyři sta polohovce," vyprávěla, že si před sebe kladla cíl zopakovat výkon, kterým se na mistrovství kvalifikovala. To nedokázala.

tn AnetaMartina medaile2

Ve své hlavní disciplíně plavala čtyři a půl vteřiny za rekordním jihlavským časem. „Byla jsem z toho hodně zklamaná. Před závodem jsem se cítila dobře, unavená jsem nebyla, ale vůbec to nevyšlo," líčila trutnovská reprezentantka. Oba předchozí závody ve Francii rozjela hrozně rychle, a tak v hlavě asi měla blok, aby se tentokrát brzdila. Čtyřstovku začala pomalu a pak už s tím prý nešlo nic dělat. I tak na této trati předvedla svůj druhý nejlepší výkon všech dob. „Za rok to snad bude lepší," usmála se.

Vzpomínky na svůj první šampionát mezi plaveckou elitou však bude mít jen ty nejhezčí, jelikož česká výprava zažila veleúspěšné mistrovství, ke kterému stříbrnou medailí z polohové štafety přispěla i její kamarádka z trutnovského oddílu Aneta Pechancová. „Když jsem viděla, jak tam skáče z prvního místa, tak jsem si říkala, že nevím, co by se muselo stát, aby tu medaili neudržela," popisovala Martina, jak sledovala závod z hlediště bazénu v Chartres. „Byla tam neskutečná atmosféra."

 

Neobyčejný zážitek čekal trutnovské plavkyně také při návratu do domácího bazénu, kde pro ně před tréninkem oddíl přichystal slavnostní přivítání. „Ani jsem nevěděla, že tady tolik lidí máme," divila se Martina Elhenická, kolik dětí se postavilo na jednu stranu bazénu a začalo dělat mexickou vlnou. A nechyběl ani dort. Závěr roku si pak studentka gymnázia osladila ziskem čtyř titulů na Zimním mistrovství ČR v Plzni. „Až na pár startů jsem plavala dobře, padly i nějaké osobáky, takže maximální spokojenost."

A co rok 2013? „Uvidíme. V létě je mistrovství světa v Barceloně, tak bych chtěla zkusit limit na 1500," poodkryla trošku své plány plavkyně z Trutnova, kde se trénovalo i přes Vánoce a od příštího týdne se příprava rozeběhne naplno.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965