Šimánová plave bomby! V kapse má limit na mistrovství světa i olympiádu v Buenos Aires

Trutnov - O svátečním prodlouženém víkendu proběhlo na otevřeném padesátimetrovém bazénu v pražském Podolí mistrovství republiky dospělých a dorostu na dlouhém bazénu.

plavani-simanova-001


Tento vrchol domácí sezóny se uskutečnil poprvé v novém formátu - tratě do 200 metrů se plavaly na rozplavby, semifinále podle kategorií a finále open, 400m na rozplavby a finále open a delší tratě přímo na čas. Tento model možná učinil závody zajímavější zejména v kategorii dorostu, kdy se v semifinále utkali nejlepší dorostenci v přímém souboji o medaile ve svých kategoriích, z druhé strany však zúžil všestrannějším plavcům možnost plavat více disciplín, což se týkalo i nejlepších trutnovských plavkyň.

Na toto mistrovství se kvalifikovala i početná skupina plavců plaveckého oddílu TJ Loko UP Group v čele v současnosti s nejlepšími trutnovskými plavkyněmi, českými reprezentantkami Martinou Elhenickou a Klárou Šimánovou.

plavani-simanova-002

 

Martina Elhenická absolvovala český šampionát z plného tréninku na vrcholy letošní sezóny - mistrovství světa v Budapešti a světovou univerziádu v čínském Taipei. Tomu odpovídaly, stejně jako u ostatních reprezentantů, dosažené časy. „Nemělo cenu nijak odpočívat, když mistrovství světa začíná už za necelé dva týdny. Trénovala jsem i v průběhu závodů, takže jsem nečekala žádné velké časy, i když musím říct, že jsem doufala v trochu lepší výkony. Naštěstí s trenéry víme, co by se mělo zlepšit a být jinak, máme před sebou ještě několik dní na vyladění formy," uvedla 23letá reprezentantka.

Přesto Martina, která byla přihlášena na všechny kraulové tratě, dokázala z podolského bazénu vylovit titul na 1500 metrů volný způsob a dvě stříbrné medaile na 200 a 400. Navíc dokázala potrápit i kraulařské sprintérky na padesátce a stovce, kdy na obou tratích obsadila čtvrté místo. „Na padesátce jsem si zaplavala osobák, celkem slušné byly stovka i dvoustovka, takže to tak strašné nebylo," poznamenala plavkyně, která byla ráda, že potvrdila pozici současné české jedničky na nejdelší distanci. Z další své parádní disciplíny 800 raul se po dohodě s trenérem odhlásila.

Na mistrovství světa do Budapešti odlétají reprezentanti 20. července, závody začínají 23., Martina poplave hned druhý den patnáctistovku a potom ji čeká ještě 800 metrů. Čtyřstovku letos vynechá.

plavani-simanova-003

 

Třiadvacetiletá Trutnovačka ovšem nebude jedinou závodnicí Lokomotivy, která se v létě představí na mistrovství světa. O sedm let mladší Klára Šimánová se totiž po úspěšném vystoupení na mistrovství Evropy v Netanyi objeví i na juniorském světovém šampionátu v Indianapolis. Limit v disciplíně 200 metrů motýlek splnila v nedělním finále, které v přímém přenosu vysílala Česká televize, vynikajícím časem 2:15,48.

Jako bonus Klára získala v tomto závodě i premiérový titul v kategorii dospělých a dosaženým časem, kterým si vylepšila osobní rekord o 1,27 sekundy a limit na MSJ překonala o 0,64 sekundy, se zařadila na třetí místo v českých historických tabulkách disciplíny za českou rekordmanku Barboru Závadovou a legendární Marcelu Kubalčíkovou! Zároveň splnila o téměř sekundu i limit A na III. letní olympijské hry mládeže 2018 v Buenos Aires, což je první předpoklad k tomu, aby mohla o případném pozvání od FINA na tuto akci vůbec uvažovat.

plavani-simanova-004

 

„Na mistrovství republiky jsem se soustředila především právě na splnění limitu na 200 motýl a ostatní starty jsem tak trochu vypustila a šetřila síly na pokoření limitu. I tak jsem nakonec získala šest medailí, z toho tři tituly, dvě stříbra a bronz," poznamenala ke své účasti velká naděje našeho plavání.

K titulu na 200 metrů motýlek přidala v kategorii dospělých i bronz na 200 volný způsob, kde dohmátla za Martinou Elhenickou. V kategorii staršího dorostu získala s velkou převahou titul na 200 motýlek a 1500 kraul a dvě stříbrné medaile na 200 a 400 volný způsob - obě ve velkých osobních rekordech za v současnosti absolutně nejlepší českou juniorkou Barborou Seemanovou a s velkým náskokem před zbytkem startovního pole.

plavani-simanova-005

 

V kategorii dorostu se těchto závodů dále zúčastnili Aleš Umlauf a Karolína Šolínová, kteří se umístili v dorostenecké kategorii vesměs na pomezí první desítky. V kategorii dospělých pak Kateřina Holubová a početná skupina nadějných závodnic žákovské kategorie. „Výkony Kateřiny byly tentokrát poznamenány přípravou na maturitu a přijímací zkoušky, žactvo po velmi úspěšné sezóně ve své kategorii sbíralo na těchto závodech zatím zkušenosti. V nejlepším světle se představila zejména Veronika Hůlková na dlouhých kraulových tratích, kde dosáhla pěkných časů i umístění," uvedl trenér Pavel Pokorný.

Ve štafetách plavkyně z Trutnova startovaly tentokrát jenom ve štafetě 4x200m volný způsob, kdy v sestavě Šimánová, Holubová, Hůlková, Elhenická dosáhly velmi kvalitního času 8:45,1 a obsadily čtvrté místo v kategorii dospělých. „Holky plavaly výborně, i když nám medaile utekla, tak musím říct, že jsme podaly dobrý výkon," řekla Martina.

Po těchto závodech čeká většinu trutnovských plavců zasloužený odpočinek po náročné sezóně a na přelomu července-srpna zahájení přípravy na novou sezónu. Martina a Klára budou prakticky bez pauzy pokračovat v přípravě k vrcholným mezinárodním soutěžím.

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965