Velká cena Trutnova: obhajoba Elhenické, rekord Grupáče, dobrá zpráva Bartůňka

Trutnov - V tomto období se jednalo zřejmě o nejkvalitněji obsazený plavecký mítink u nás. Velká cena města Trutnova přivítala o víkendu v krytém bazénu 340 závodníků z 37 oddílů. „Byl to jeden z nejkvalitnějších ročníků," konstatoval o „třiatřicítce" ředitel závodu Tomáš Břeň. Domácí oddíl TJ Loko UP Group získal devět medailí. Tu nejcennější Martina Elhenická po vítězství v hlavním finálovém závodě na 200 kraul, kde třetí dohmátla i Klára Šimánová. Mužskou dvoustovku ovládl Polák Jakub Kiszczak.

vctu-2017-001.jpg
„Vzhledem ke konkurenci, která se tady sešla, jsem měl ze začátku dost obavy o naše umístění, ale nakonec všichni překvapili a plavali hrozně dobře. Bylo to hodně o osobácích a mladí žáčci se ukazují ve světle, že by jednou ty nejlepší mohli nahradit," hodnotil vystoupení trutnovského klubu trenér Pavel Pokorný a vyzdvihl výkony Aleše Umlaufa, který plaval vesměs všechno v osobních rekordech.

Osobnost v bazénu

PETR BARTŮNĚK
nejlepší český prsař
„Dá se říct, že to byly moje první normální závody po nemoci. Asi dva měsíce vůbec neplaval a půlku toho třetího jsem trénoval spíš jen tak, abych udýchal schody. Do Trutnova jsem si to přijel zkusit, jak jsem na tom a ta zpráva je celkem pozitivní. Není to šíleně strašný, ani šíleně výborný. Nejlíp mi vyšel asi závod na 100 prsa za 1:03. Po dvou měsících neplavání je to docela obstojný čas, i když jak jsem řekl, není to nic, o čem bych psal domů. Vrcholem sezony pro mě bude mistrovství republiky, protože je to jediný nominační závod na mistrovství Evropy, takže všechno směřuji tam. Asi poprvé kariéře vynechám Český pohár a budu více méně jezdit jen na takové poutáky a jen trénovat na republiku."

V bazénu padl i jeden rekord trutnovského závodu, o který se v sobotu postaral dorostenec Radek Grupáč z Ústecké akademie plaveckých sportů. Na prsařské stovce zaplaval čas 1:04,95, čímž o dvě setiny vymazal doposud nejlepší výkon polského plavce Roberta Kusta z roku 2014.

Ústecký klub zároveň poprvé v historii Velké ceny vyhrál soutěž družstev (379 bodů), když po třech přerušil vládu wroclawské Juvenie (356). Třetí byla plzeňská Slávia (223), čtvrtá brněnská Kometa (186) a těsně pátá trutnovská Lokomotiva (181). Nejhodnotnější výkon dle FINA bodů zaplavala pod Krkonošemi polská olympionička Alicja Tchórz na stovce znak, za 59,30 získala 799 bodů.

Největší pozornost v Trutnově se však upírala k závodům na 200 volný způsob. Osm nejlepších mužů a žen z rozplaveb postoupilo do nedělního finále Memoriálu J. Č. Matějíčka. „Postup tam nebyl vůbec zadarmo," poukázal ředitel Tomáš Břeň na hodnotné časy sobotních rozplaveb.

33. Velká cena Trutnova v plavání

V mužském finále vyhrál Jakub Kiszczak. Sedmnáctiletý Alicja Tchórz závodník WKS Slask Wroclaw dokázal svou třetí účast v trutnovském finále proměnit ve vítězství způsobem start - cíl. V čase 1:51,24 dohmátl o 55 setin před plzeňským Janem Šimáčkem. Třetí Jan Pavelka z královéhradeckého oddílu ztrácel už více než čtyři vteřiny. Polský plavec získal i jednu speciální cenu - tričko podepsané všemi domácími závodníky.

Trutnovská pětadvacítka se však vždy nejvíc těší na závod žen, protože v něm bývají i plavkyně Loko. Letos ty stejné jako před rokem - Martina Elhenická a Klára Šimánová. Obě si pak stouply i na stejné stupně vítězů - první a třetí. Loni se ovšem o zlato Martina Elhenická ještě dělila s Polkou Tchórz, kdy obě dohmátly v čase 2:00,96.

Také nedělní dvoustovka se nesla v duchu tohoto souboje. První půlku závodu rozjela rychleji Polka, ale další dvě padesátky patřily blonďatému torpédu z podhůří Krkonoš. Finiš měla Martina Elhenická skvěle načasovaný a vítězný čas 2:00,06 vykouzlil na její tváři úsměv. Pro dnešní oslavenkyni 24. Narozenin to bylo již celkově třetí prvenství, čímž vyrovnala bilanci tentokrát stříbrné Polky Tchórz (2:00,33).

vctu-2017-002.jpg

Bronzová Klára Šimánová plavala čas 2:04,45. „Za tu dvoustovku jsem asi nejvíc ráda," ohlédla se šestnáctiletá účastnice MSJ a MEJ za domácím mítinkem. „Zatím nemám moc natrénováno, ale snažím se," řekla dívka, která prožívá specifickou sezonu, protože po návratu z Indianapolis takřka hned naskočila do aktuální sezony. S odvážným cílem - splnit si limit na mistrovství Evropy dospělých. „Chybí mi asi čtyři vteřiny, což není nereálné stáhnout. Před MSJ jsem stáhla pět," svěřila se Klára, že pokukuje po účasti na prosincovém šampionátu v Kodani.

Na mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které hostí dánská metropole od 13. do 17. prosince, se čeští plavci mohou letos nově kvalifikovat pouze z jediného závodu - mistrovství republiky v Plzni, které bude probíhat od 23. do 26. listopadu. A bojovat o splnění limitu bude určitě také Martina Elhenická.

MÁM RADOST, ŽE JE VIDĚT POSUN OPROTI LOŇSKU

Ačkoliv se specializuje na jiné a hlavně delší vzdálenosti, na domácí Velké ceně přeci nemůže chybět. Martina Elhenická v sobotu startovala ve čtyřech individuálních disciplínách (100 kraul, 100 prsa, 100 znak, rozplavby 200 kraul) a ve štafetě na 4 x 50 kraul ještě s Klárou Šimánovou, Karolínou Malíkovou a Helenou Blahovou. V neděli plavala 200 polohovku, finále 200 kraul a na závěr si dala 100 motýlka.

„Na to, jak jsem se celý týden cítila, tak jsem třeba stovku kraula zaplavala dobře. Čas byl sice vteřinu za osobákem, ale rychlejší o vteřinu než loni tady," líčila členka Vysokoškolského sportovního centra.

O necelou vteřinu - přesně o devět desetin - dohmátla i na dvoustovce v nedělním finále a to jí udělalo velkou radost. Za svým osobákem z MS v kanadském Windsoru 1:58,30 sice zaostávala, ovšem to byla vyladěná na konci sezony. „Teď je začátek a mě těší, že je tam oproti loňsku vidět posun," sdělila ke srovnání časů z loňského a letošního vrcholu Velké ceny.

Závod začala rychleji Alicja Tchórz, ale tempo nevydržela. „Bavila jsem se s ní a říkala, že ještě skoro netrénovala. Ona začala na sebe normálně a za normálního stavu by to měla dojet rychleji," povídala Martina. „Já jsem si to spočítala, že mi ujede na první padesátce, že stovku musím nějak udržet a pak ji od druhé stovky začít stahovat a předjet," dodala ke své taktice, která jí do puntíku vyšla. Dokonce prý mohla závod rozjet i rychleji a nic by se zřejmě nestalo. „Ke konci mi sice trošku odešly nohy, ale to je dvoustovka. Ta bolí vždycky," usmála se.

Pár hodin po závodě už zase cestovala zpět do hlavního města, kde bude týden trénovat a o víkendu se zúčastní Velké ceny Prahy s hlavním závodem na 400 kraul. A další víkend se Martina vydá na jedny ze svých nejoblíbenějších závodů - Plzeňské sprinty, kde už ji čekají i její hlavní disciplíny 800 a 1500 kraul.

vctu-2017-003.jpg


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965