Zápis do dějin: první trutnovský double se zlatým hattrickem Martiny Elhenické

Velká cena města Trutnova se o víkendu plavala v krytém bazénu po čtyřiatřicáté a poprvé v historii se stalo, že první a druhé místo v hlavním závodě na 200 metrů kraul patřilo domácím závodnicím - jmenovitě Martině Elhenické, která zvítězila potřetí v řadě a celkově už počtvrté, a Kláře Šimánové. Nedělní mužské finále Memoriálu J. Č. Matějíčka vyhrál polský reprezentant Pawel Werner, který je od roku 2011 držitelem rekordu závodu.

velka cena trutnova 2018 001

Za svým sedm let starým trutnovským maximem zaostal plavec Juvenie Wroclav, který se na sezonu připravoval i v Americe, o dvě vteřiny. Čas z kraulové dvoustovky 1:49,96 byl však nejhodnotnějším výkonem, který byl o víkendu ve zdejší pětadvacítce k vidění. Pětadvacetiletý Polák za něj dostal 738 FINA bodů. Na druhém místě skončil jeho krajan a loňský obhájce Jakub Kiszczak ze Slask Wroclaw (1:50,29). Třetí dohmátl Jan Čejka z SC Plavecký areál Pardubice (1:51,32).

Do ženského finále na 200 metrů volným způsobem nastupovala letos jako velká favoritka domácí hvězda Martina Elhenická a papírové předpoklady naplnila vítězstvím start - cíl o takřka tři vteřiny. Čas 2:02,95 ale u naší reprezentantky zrovna nevyvolal důvod ke spokojenosti. „Věděla jsem, že na tom nejsem úplně nejlépe, ale říkala jsem si, že bych mohla plavat aspoň tak za 2:01,5 - 2:02,“ řekla.

Domácí Lokomotiva v tomto závodě poprvé v historii slavila double, protože stříbrné umístění získala Klára Šimánová (2:05,75). Ta sváděla v bazénu souboj s Ostravačkou Dominikou Geržovou (2:06,49). Dohmátla před ní o 74 setin rychleji.

„Dvě stě kraul byl asi můj nejlepší závod. Plaval se mi dobře, nevytuhla jsem na konci, jak se mi to stává,“ uvedla studentka třetího ročníku obchodní akademie, která na Velké ceně obsadila další tři druhá místa a jedno třetí. „S výkony jsme spokojená, přestože jsem toho v posledních týdnech moc nenatrénovala. Myslela jsem si, že to bude horší,“ usmála se.

Společně s Martinou Elhenickou, Karolínou Malíkovou a Anetou Pechancovou vytvořila i nejrychlejší štafetu závěrečného sobotního závodu na 4 x 50 metrů kraul. Zajímavá byla především účast bývalé reprezentantky Anety Pechancové, která už před dvěma roky ukončila závodní kariéru. Do rodného Trutnova přijela z Plzně, kde žije, bez plavek, které si tady půjčila. Do závodu pak šla rovnou bez rozplavání a na svém úseku přesto vystřihla čas 26,98. „Neuvěřitelný,“ komentoval její výkon trenér Tomáš Břeň.

velka cena trutnova 2018 003

Z mladé generace plavců se sluší vyzdvihnout výkony Karolíny Malíkové (ročník 2003), Michala Jermana (2004) a Veroniky Hůlkové (2004). Výborně plavala také Nicol Kirschová (2006), která vyhrála 100 polohovku a 50 prsa. Vítězstvím na 50 motýlek se zaskvěla i Terezie Bischofová (2006). Ti všichni a ještě další závodníci Lokomotivy přispěli k celkovému prvenství v soutěži družstev. Trutnov vybojoval putovní trofej po 28 letech!

„O víkendu se po republice plavalo dvanáct závodů a náš závod byl určitě nejkvalitnější. I když někteří špičkoví plavci nemohli dorazit, protože jeli do Maďarska na kvalifikaci mistrovství světa a třeba Bára Seemanová je na olympiádě mládeže v Buenos Aires,“ řekl předseda trutnovského klubu Tomáš Břeň. „I přesto jsme tady v sobotu viděli výborné kraulařské stovky na hranici 50 vteřin v podání Wernera a Mosera,“ poukázal. O nejlepší dorostenecké výkony se postarali Lucie Zubalíková (Kometa Brno) a Jan Klásek (SC Plavecký areál Pardubice) v hlavních závodech na 200 kraul.

velka cena trutnova 2018 002

Tradičním prologem plaveckého mítinku pod Krkonošemi byl v sobotu dopoledne 19. ročník soutěže pro postižené děti, který přišel zahájit trutnovský starosta Ivan Adamec. Přihlášeno bylo 41 závodníků a potěšující je fakt, že se neúčastnili jen místní plavci a z okolí, ale přijeli třeba z Jablonce nad Nisou či Ústí nad Orlicí.

Michal Bogáň
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
foto: Miloš Šálek

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965