Plavecké ozvěny z Velké ceny Trutnova a „zastrčené" dálkařské rekordy

 

Velká cena města Trutnova v plavání každoročně ukazuje plavcům, jak jsou na tom po dlouhé letní přípravě. Letošní osmadvacáté setkání v trutnovské pětadvacítce se navíc zapsalo do historie svou rekordní účastí za poslední léta - 361 závodníků z 35 oddílů. Jak v této konkurenci obstáli domácí plavci z oddílu TJ Loko FM Servis Trutnov? „Celkově to nebylo špatné, i když jsem myslela, že to bude lepší," zhodnotila s úsměvem své výkony ta nejúspěšnější z nich Martina Elhenická.
„Velká cena měla jako každý rok vysokou úroveň, hlavně díky závodníkům z Polska a Brna. Na začátek sezony byly vidět skvělé výkony a strhující souboje, zejména ve finálových závodech na 200 metrů kraul," konstatoval Patrik Krause, který ale sám se svým vystoupením moc spokojený nebyl.

„Bohužel mé průměrné výkony jsou odrazem současných tréninkových možností. Letos mi vyšel rozvrh na „vejšce" tak, že v Praze nestíhám trénovat a musím se spokojit s pár tréninky týdně v Trutnově," sdělil student druhého ročníku Vysoké školy ekonomické v Praze.

„Nicméně jsem rád, že jsem si mohl zazávodit a zaplavat si zase jednou s klukama štafetu, což není zase tak častý. Podali jsme slušný výkon a bylo fajn neplavat za sebe," dodal Patrik Krause, jenž se Sukem, Mazurem a Lisým dosáhli v závodě na 4 x 50 metrů kraul sedmého času 1:47,85.

 

Ostatní kolegové a kolegyně z týmu však podle Krauseho zaplavali vesměs výborné výkony, minimálně na hranici osobáků. „Holky byly několikrát na bedně, což ukazuje na dobrou připravenost a je to příslibem do dalších měsíců," poukázal plavec.

Štafetovým závodem na 4 x 50 metrů kraul se loučila s trutnovským oddílem Barbora Morávková, která bude dále plavat za ústeckou Chemičku. „Štafeta to je trutnovská srdcovka. Škoda, že si ji nemohla zajet i moje ségra, ta s plaváním skončila a šla na střední školu mimo Trutnov," prozradila jedenadvacetiletá plavkyně. „Na první závod mě výsledky překvapily. Bylo to pochopitelně daleko za osobákem, ale já byla spokojená, protože to byl po dlouhé době závod. Věřím, že do mistráku se to podstatně zlepší," pronesla.

 

tn VC201210

Nejsledovatelnější trutnovskou plavkyní loňské sezony byla Aneta Pechancová, která bojovala o účast na olympiádě. Teď je pro ni a Martinu Elhenickou nejbližším vrcholem listopadové mistrovství Evropy ve francouzském Chartres. Dvacetiletá závodnice se však od září vrátila ke studiu práv v Olomouci, a tak netuší, zda to nezanechá stopu na její výkonnosti.

„Naštěstí s rozvrhem můžu být spokojená. Bála jsem se, abych to stíhala s plaváním. Když nepočítám jednu přednášku do čtvrt na sedm, nejdelší školu mám do tři čtvrtě na tři, což je paráda," sdělila plavkyně, která přes týden trénuje dvoufázově s olomouckým oddílem a o víkendu doma v Trutnově.

„Na rovinu, ta Evropa je hodně brzy, o čtrnáct dní dřív než loni a my jsme začali trénovat o týden později. Samozřejmě, že to může vyjít, ale na druhou stranu jsem s tím tak nějak smířená, že tahle sezona nebude optimální," uvedla Aneta Pechancová. „Ale nemusí to tak být. Může to naopak vylítnout a bude z toho něco skvělého," dodala.

tn VC201211

Součástí dvoudenního trutnovského mítinku byl v sobotu dopoledne i 12. ročník plaveckých závodů pro postižené děti a mládež dětských domovů, stacionářů a ústavů ve spolupráci se společností Duha, nadací pro postižené mozkovou obrnou Trutnov. Letos se ho zúčastnilo 43 závodníků. Pohár a ceny vylosované „z klobouku" starostou Ivanem Adamcem získaly Marie Nová ze Stacionáře Trutnov a Lucie Bohdalovská z OA Janské Lázně. Obchodní akademie také na podporu sportování svých klientů dostala z rukou výrobního ředitele firmy FM Servis Trutnov Jiřího Kölbla šek na 5000 korun.

 

Elhenická a Suková plavaly v krajských rekordech

Trochu v zapomnění před trutnovskou Velkou cenou v plavání zapadly skvělé výkony, které předvedli trutnovští plavci při Krajském poháru v dlouhých tratích.

Především Martina Elhenická excelovala, když výkonem 16:40,6 na 1500m kraulem, zaplavala pátý výkon historie v ČR a zařadila se na dostřel takovým „borkyním" jako byla Hana Černá, Olga Šplíchalová, nebo stále je Jana Pechanová. Tímto výkonem zároveň překonala krajský rekord žen o celých 21 vteřin.

O pět let mladší česká juniorská reprezentantka Barbora Suková na stejné trati překonala dosavadní krajský rekord své oddílové kolegyně Kateřiny Holubové. Její skvělý výkon se zastavil na čase 17:37,7. Dobře ale plavali i další. Nejmladší Eliška Šutriepková překonala v kategorii osmiletých oddílový rekord na 200 m VZ na 3:17,3.

 


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965