První medaile Šimánové z velké republiky, Elhenická získala tři, ale pak z mistrovství odstoupila

  
Trutnov - Posledním závodem letošní sezony pro trutnovské plavce bylo víkendové Letní mistrovství České republiky dospělých v Pardubicích. Sedmičlenné výpravě Lokomotivy, do níž patřila i Helena Blahová - nejmladší účastník mistrovství (ročník 2004), se podařilo vybojovat čtyři individuální medaile a jeden cenný kov ve štafetě.
plavani-2016-41 m

„Je to skoro neuvěřitelné, ale kromě šampionátu jedenáctiletých získal oddíl mistrovské medaile ve všech věkových kategoriích od desetiletých žáků až po dospělé," poukázal trenér Tomáš Břeň na skvělou vizitku oddílu a jeho postavení v republikové špičce. „Jen na tu olympiádu si musíme ještě počkat. Adepty na to máme a na tento cíl zaměříme další čtyřletý cyklus. Věřím, že Martina, Klára a možná ještě někdo další to nakonec dokážou," dodal.

Právě Martina Elhenická měla v Pardubicích poslední šanci zaplavat olympijský limit. Mistrovství ji však nezastihlo v optimální formě. Získala sice stříbro na 400 metrů kraul a bronz na 50 kraul, ovšem to jsou pro jedenadvacetiletou reprezentantku pouze doplňkové starty. Hlavní disciplíny jí nevyšly. Na 1500 kraul obsadila v sobotu čtvrté místo časem tak tři čtvrtě minuty za jejím očekáváním a do nedělního programu, kdy měla přijít osmistovka, už ani nezasáhla.

„Po nepovedené patnáctistovce jsem se necítila úplně dobře, a tak jsem ze závodů raději odstoupila. Teď mě čeká pár týdnů odpočinku a pak zpět do práce, ať příští sezona stojí za to," řekla účastnice letošního mistrovství Evropy v Londýně.

plavani-2016-42 m

Z hlediska výkonů trutnovských plavců se tak šampionát vydařil nejlépe Kláře Šimánové. Juniorská reprezentantka učinila tímto mistrovstvím skvělou tečku za vynikající sezonou, byť nešťastně přibrzděnou dubnovým čtrnáctidenním výpadkem z důvodu nemoci. „Ve všech svých startech se probojovala do finále A, což bylo v některých disciplínách více než překvapivé," upozornil trenér Pavel Pokorný.

Své vystoupení Klára korunovala získáním premiérové individuální „dospělácké" medailí na 100 metrů motýlek, kde doplavala třetí, a vynikajícím čtvrtým místem na své hlavní trati 200 motýlek. Nezanedbatelně také přispěla k bronzové medaili ve štafetě na 4x200 volný způsob, kterou na prvním úseku rozjela v osobním rekordu. Na dalších úsecích plavaly Kateřina Holubová, Dominika Brádlová a Martina Elhenická.

Mimo to patnáctiletá reprezentantka přidala výrazné osobní rekordy na 50 motýlek a 100 kraul, které jí napomohly k překvapivému postupu do finále A na těchto tratích. „Velmi úspěšná sezona spolu s příkladným přístupem Kláry k závodům a tréninku mě naplňuje velkým optimismem a chutí do spolupráce v sezoně následující, jejímž vrcholem pro Kláru bude juniorské mistrovství Evropy a následně mistrovství světa," poznamenal trenér Pavel Pokorný.

plavani-2016-43 m

V Pardubicích se představila i Aneta Pechancová, přestože již z časových důvodů prakticky netrénuje. V nabité znakařské konkurenci proklouzla kvalitním časem do finále A na 50 metrů znak, čímž dokázala, že zdaleka ještě nepatří do „starého železa". Obsadila osmé místo. Devátá na 800 kraul a desátá na 1500 kraul skončila na mistrovství Kateřina Holubová. Ve všech svých startech se probojovala do finále B, kde vždy skončila v popředí, což momentálně trenér Pokorný považuje za úspěch.

Trojice Aleš Umlauf, Dominika Brádlová a Helena Blahnová na šampionátu sbírali hlavně zkušenosti, když například Dominika na 200 znak skončila dvě místa od postupu do finále B.


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965