Časy nebyly úplně takové, jaké jsem si představovala, řekla Elhenická po mistrovství světa

Trutnov - S jedním osobákem a 15. místem se vrátila plavkyně Martina Elhenická z mistrovství světa ve Windsoru. „Spokojená jsem tak na půl. Čekala jsem lepší výkony. Byla jsem hodně zklamaná, ale s odstupem času si říkám, že to zase tak špatné nebylo," ohlédla se třiadvacetiletá reprezentantka za kanadským šampionátem v krátkém bazénu.

tn El 1
Při svém prvním letu do zámoří se trutnovská plavkyně minulý týden představila ve čtyřech disciplínách. Hned ta úvodní jí v úterý udělala velkou radost. Na 200 kraul si o více jak vteřinu vylepšila osobák na 1:58,30.

„Ze závodu jsem přitom neměla moc dobrý pocit. Cítila jsem se, jako kdybych plavala o dost pomaleji. Ale asi to bylo tím, že vedle mě plavala holka, co měla přihlášený pomalý čas a pak plavala o dost rychleji," povídala závodnice Lokomotivy, jejíž čas stačil na 25. místo.

tn El 2

Natěšená na další starty se ve čtvrtek probudila do dne, kdy byla na programu její hlavní distance. Od osmistovky si Martina hodně slibovala, jenže tady zůstala za očekáváním. Výkon 8:34,60 jí sice přinesl patnácté místo, ale za osobákem zaostala o čtyři vteřiny.

„Bylo to celé špatně. Nechytla jsem záběr. Pomalu jsem to rozjela a ke konci mi navíc hodně došlo. Prostě to nevyšlo," poznamenala. „Když vezmu umístění, tak dobře, patnácté místo je podle mě super. Pak ale kouknu na časy a vím, že kdybych plavala osobák, tak jsem třeba desátá. To mě štve," konstatovala.

V pátek čekala studentku třetího ročníku VŠEM poloviční trať. Závod na 400 metrů kraul byl podle ní ve srovnání s osmistovkou pocitově o trošku lepší i její projev ve vodě vypadal lépe. Časem 4:10,38 však ztratila na své maximum dvě vteřiny. Ve výsledkové listině z toho bylo 22. místo. „V tréninku jsem plavala dobře a dobře jsem se taky cítila, ale bohužel ty časy nebyly úplně takové, jaké jsem si představovala a byla jsem z toho celkem zklamaná," sdělila ke své účasti v Kanadě.

tn El 3

Její poslední start na mistrovství přišel na řadu v sobotu, kdy do vody skočila jako finišmanka štafety na 4 x 200 kraul. České kvarteto ve složení Seemanová, Baumrtová, Závodová a Elhenická obsadilo v rozplavbách deváté místo (7:52,89) a o vteřinu prohrálo s Dánkami souboj o finále. „Na postup jsme určitě měly, ale všechny čtyři jsme plavaly pomaleji, než na co jsme měly. Navíc tam ještě byly špatné odskoky, hodně pomalé," přiblížila trutnovská členka.

Nejlepší český výsledek ve Windsoru předvedla Barbora Závadová, která ve finále dlouhé polohovky skončila na sedmém místě.

tn El 4

Jak se Martině Elhenické na šampionátu líbilo? „Myslím, že tohle mistrovství bylo fajn. Super organizace i bazén. I když trošku nás zklamali diváci. První dny závodů to vypadalo jako na mistrovství světa v šachu. Fandilo se jen Kanaďanům, a když zrovna žádný neplaval, tak bylo mrtvo. Ke konci už se to ale zlepšilo," vyprávěla sympatický blondýnka, kterou od dnešního dne čeká v Plzni mistrovství republiky v Plzni. „Už toho mám docela plné zuby, tak se těším, až si pak chvíli odpočinu," dodala.

Třiadvacetiletá Trutnovačka si účastí na mistrovství světa v krátkém bazénu odškrtla další velkou akci, které se zúčastnila. V loňském roce plavala na mistrovství světa v dlouhém bazénu v Kazani a čtyřikrát startovala na mistrovství Evropy - v krátkém bazénu v Chartres (2012) a Herningu (2013) a v dlouhém v Berlíně (2014) a Londýně (2016). V roce 2010 také reprezentovala na světové olympiádě mládeže v Singapuru.

A tak už jí vlastně chybí jen jediný start, aby byl její plavecký rejstřík kompletní. „Já vím. Olympiáda. Pracuji na tom," smála se. V roce 2020 v Tokiu?

SELFÍČKO S OSTŘÍHANÝM TRENÉREM

Od letošní sezony je novým hlavním trenérem české reprezentace a také pražské tréninkové skupiny Martiny Elhenické bývalý italský plavec Paolo Bossini. Stejně jako každý jiný nováček v reprezentaci i on musel projít jakýmsi seznamovacím rituálem. „U nás v týmu je zvykem, že nováčci vždycky musejí zazpívat, zatančit nebo něco takového," prozradila Martina. Mistr Evropy a čtvrtý muž z olympiády v Aténách však nechtěl, a tak se rozhodl, že to udělá v italském stylu, kde nováčkům ostříhají část vlasů. Toho se v českém týmu chopila panská část výpravy.

tn El 6


Nejlepší současní sportovci - Plavání

Historicky nejlepší plavci oddílu

Rychlý kontakt

Sekretariát

Mobil: 603 383 285
Email:­ info@lokotrutnov.cz

 

Přihlášení

Adresa

TJ LOKOMOTIVA TRUTNOV, z.s.
Národní 199, 541 01 Trutnov

IČO: 47462965
DIČ: CZ47462965